Ostnamn i skottlinjen

Nytt namn kommer att varumärkesskyddas av branschorganisationen.

Halloumistiftelsen anklagar Stekosterian för varumärkesintrång på grund av namnet på deras stekost Filloumi. Den cypriotiska stiftelsen anser att förväxlingsrisken är stor och kräver att namnet Filloumi dras tillbaka.

Filip Larsson och Sara Runsten på Stekosterian i Skara meddelade genast stiftelsen att de upphör med användningen av namnet och ber istället sina kunder om namnförslag via sociala medier.

Halloumi är ursprungligen en traditionell cypriotisk ost som tillverkas av får- och getmjölk, ibland blandat med komjölk. Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi är en stiftelse, grundad av cypriotiska Halloumiproducenter, med syfte att skydda varumärket Halloumi.

Branschorganisationen Sveriges Gårdsmejerister håller på att söka varumärkesskydd för ett gemensamt namn för ostar med samma karaktär som Halloumi. Det är under handläggning och mer information kommer inom en snar framtid.

Sofia Ågren, som arbetar som mejeriansvarig på Eldrimner, säger att det här är första gången hon hör talas om att halloumistiftelsen agerar. Har du frågor eller vill diskutera kan du mejla Sofia på sofia@eldrimner.com.

(Foto: Stekosterian.)

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB