Massor av äppeltips

Eldrimners Viktoria Vestun tipsar.


Många har fått riktigt gott om äpplen i år. Vet du inte vad du har för äpplen i din trädgård eller vad du ska göra av dem finns hjälp att få i Nordiska museets äppelapp. Den är gratis och med hjälp av den kan  du sortbestämma dina äpplen, läsa om mer än 300 äppelsorter samt lära dig om odling. 

Ett smidigt sätt att ta tillvara sina äpplen är att låta musta dem. Vissa musterier hittar du via Eldrimners mathantverkskarta, mathantverk.se. Sveriges Pomologiska Sällskap har också en lista över musterier där privatpersoner kan lämna in frukt för mustning. Du hittar listan på svepom.se. Där kan du leta efter ett musteri i din närhet eller försäkra dig om att ditt egna musteri finns med.

Naturligtvis har en sådan omtyckt frukt som äpple en alldeles egen dag, äpplets dag som i år hölls den 25 september. Denna temadag är instiftad av Riksförbundet Svensk Trädgård och har en egen sida på Facebook för den som vill haka på firandet nästa år. Även själva äppelmusten har en egen dag, den 11 oktober varje år. Bakom denna står en ideell förening som heter just Äppelmustens dag. 

För alla som älskar svensk must finns också föreningen Svenska musterier som bland annat anordnar must-SM varje vår. 

Viktoria Vestun, branschansvarig bär-, frukt- och grönsaksförädling
viktoria@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB