Nu tas initiativ till ett svenskt ostmanifest

Martin Ragnar anser att den svenska ostkulturen är hotad.

Den svenska ostkulturen är hotad. Det menar forskaren, författaren, debattören och entreprenören Martin Ragnar. Därför har han tagit initiativ till ett svenskt Ostmanifest.

Martin Ragnar menar att om vi i framtiden vill kunna njuta av en vällagrad Prästost, en äkta Källarlagrad getost, en rökt Kaffeost eller en prisbelönt Wrångebäcksost, då måste vi alla hjälpas åt. Ost är en kulturprodukt och har som sådan en oerhörd potential som identitetsmarkör och till och med reseanledning. Martin Ragnar anser att vi idag befinner oss i en situation där tillverkare på goda grunder är kritiska till handel och restauranger och deras sätt att agera vis a vi de svenska ostarna, men han anser att det finns en hel del saker att göra i tillverkningsledet och inom utbildningen.

- Istället för att peka finger åt någon är det helt enkelt så att samtliga aktörer behöver hjälpas åt. Om alla tar ett steg framåt och på allvar faktiskt gör nåt viktigt för den svenska osten – då kan vi åstadkomma något stort tillsammans! Och det är väl den svenska osten värd!?!, skriver Martin Ragnar på sin hemsida.

Martin Ragnar har tidigare publicerat böckerna Svensk Ostkultur i recept och formspråk (Carlsson Bokförlag) samt Gotländska mejerier (Gotlandica förlag). Han är initiativtagare till och sekreterare i Kålrotsakademien och bedömer också regelbundet ost vid t ex SM i Mathantverk, SM i Hälsingeostkaka och på Ostfestivalen. Han håller också kurser och föreläsningar i svensk ostkultur vid såväl Eldrimners nationella centrum för mathantverk som vid Restaurangakademin i Stockholm.

Det nya ostmanifestet når du via www.ostmanifest.se.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB