Under hösten har Tunnbrödsakademins Anki Berg rest land och rike runt för att kartlägga den rika och månghundraåriga tunnbrödskulturen och samla den i ett riktigt praktverk. Eldrimners tunnbrödskurs blev ett av stoppen på resan.
Tunnbröd betraktas som en norrländsk företeelse men numera bakas det tunnbröd över stora delar av landet, säger Anki Berg som besökt tunnbrödsbagare och tunnbrödsbagerier från Blekinge till Norrbotten.
– Vi i Tunnbrödsakademin är intresserade av tunnbrödets historia, hur det bakas, hur det äts och hur bakningen har utvecklats under åren, förklarar hon.
Boken kommer att ta upp tunnbrödets historia, regionala variationer, recept och ge handfasta tips på hur man själv kan baka den tunna delikatessen.
Ett av stoppen på Anki Bergs resa var Eldrimner och Ås där hon var med på kurs i tunnbrödsbakning med Nik Annika Märak. Den kursen innehöll bland annat brödhistoria och kursdeltagarna fick också smaka nybakat korntunnbröd. Magnus Lanner jobbar som bageriansvarig på Eldrimner och tycker att tunnbröd borde vara intressant för fler kommersiella bagare att upptäcka.
– Hållbarheten på hårt tunnbröd borde tala för att fler bakar det. Allt mjukt bröd är ju färskvara, säger han.