Ett av de områden som Visit Sweden kommer att arbeta med under de kommande åren är måltidsturism. Genom ett projekt som pågår till och med JUNI 2021 och som finansieras av EU:s Landsbygdsprogram, via Jordbruksverket ska Sverige positioneras som måltidsdestination och internationella turister ska lockas att spendera mer pengar på restauranger och livsmedel.
Visit Sweden ägs av staten och svensk besöksnäring och har som uppgift att marknadsföra Sverige för utländska turister. De arbetar tätt med besöksnäringen och andra branscher.
– En gemensam satsning på måltidsupplevelser för utländska turister skapar tillväxt och nya arbetstillfällen i hela landet, säger Jens Heed, som är ansvarig för satsningen.
Statistik som Visit Sweden tagit fram visar att turism och mat har ett så kallat exportvärde på 134 miljarder kronor. Det är ett större summa än vad till exempel personbilar har. Under 2017 var dessutom nära 176 000 personer i Sverige sysselsatta inom turism, och det är en siffra som ständigt ökar. Visit Swedens undersökningar visar också att utländska turister spenderar mer än svenska turister på sina restaurangbesök. Det kan vara så mycket som en tredjedel av resebudgeten för en utländsk turist.
Visit Swedens program för måltidsturism har tre huvudfokus. Ett av dem är internationell kommunikation och handlar om att bjuda in journalister och researrangörer till Sverige för att visa upp vad vi har att erbjuda. Ett annat är att sprida kunskap och det tredje är att upprätta en handlingsplan så att det i Sverige går att jobba på ett effektivt sätt med måltidsturism även efter att Visit Swedens projekt är slut.
Den målgruppsanalys som Visit Sweden har gjort visar att en av de saker som utländska turister helst vill göra är att smaka traditionell svensk mat och dryck. Analysen visar även att intresset är stort för att besöka gårdsbutiker och producenter. Jens Heed anser att det finns stor utvecklingspotential för aktiviteter där besökarna får vara medskapande på något sätt som till exempel via kurser och matvandringar. Han betonar också vikten av att olika aktörer samarbetar.
– En upplevelse skapar i många fall ingen destination, men om till exempel några mathantverkare kan gå ihop så kan de ge besökarna ett mervärde, säger Jens Heed.
Visit Sweden betonar också att det är viktigt för mathantverkare och besöksmål att finnas tillgängliga digitalt på till exempel rekommendationssajten Trip Advisor och Google My Buissness, där det går att registrera sitt företags uppgifter så att de visas när användarna googlar företaget eller liknande företag. Dessutom ökar intresset för gastronomiska upplevelser som aktiverar alla sinnen.
– Det finns till exempel en bar i London där man kan beställa in en whisky och samtidigt, med hjälp av ett par glasögon med virtual reallity-teknologi kan få en rundtur i destilleriet varifrån drycken kommer, berättar Frida Wallén, som också arbetar med måltidsturismen på Visit Sweden.
Det är i baren i lobbyn på tjusiga One Aldwych hotel nära West End i London som den här möjligheten finns. Drinken kallas ”The Origin” och är gjord på 12 år gammal Dalmore whisky. Den serveras med möjligheten att lämna staden och bege sig till de skotska högländerna med hjälp av ett headset med glasögon där man får se en tredimensionell film över landskapet där destilleriet där whiskyn tillverkas ligger. Drinkköparen får också göra ett besök inne i destilleriet och se de kärl där whiskyn tillverkas och lagras. När drinktillbehöret lanserades för ungefär ett år sedan intervjuades barchefen Pedro Paulo, som kläckte idén, av nyhetsbyrån Reuters. Han sa att många gäster som testade drinken och upplevelsen sa att de fick gåshud av upplevelsen. Han sa också att det för många gäster var väldigt imponerande när drinken faktiskt fanns precis framför dig när du tog av dig glasögonen, och kom tillbaka från till tur till skotska högländerna.
One Aldwych hotell är inte ensamma om att använda sig av den här teknologin. I Paris kan man till exempel vandra längs Seine i nutid, men med hjälp av teknologin få uppleva hur exakt samma plats såg ut år 1628.
– Teknologin öppnar verkligen nya möjligheter, konstaterar Frida Wallén.
Hon tycker också att mathantverkare som vill locka turister ska tänka bortom smakupplevelsen och koppla maten till lokal natur, kultur, livsstil och historia. Hon slår också ett slag för att göra det möjligt för besökarna att lära sig något nytt. Dessutom gäller det att fokusera på att berätta om råvarorna som används och varifrån de kommer ifrån.
– Kom ihåg att även den enklaste smakupplevelse kan vara det som man minns bäst, som till exempel att dricka kokkaffe som kokats över öppen eld, tipsar Frida Wallén. //
På Eldrimners Mathantverksdagar med tema turism kan du höra mer om Visit Swedens satsning. Här finns vårens turnéplan.