Nu ska grisfötterna räddas

Flera aktörer arbetar nu för att öka grisfötternas populäritet.

Den senaste tidens trend att ta till vara hela djuret vid slakt har inte riktigt haft genomslag när det gäller grisfötter. Det är det dock många som vill ändra på.

Mycket av det svenska matarvet bygger på griskött. Grisen har sin givna plats på grillen, till festmiddagen och till jul. En gång i tiden åts mycket grisfötter i Sverige, inte minst på smörgåsbord. Numera är de mer sällsynta, men de återfinns fortfarande på julbordet, där fläskköttet är centralt. 
På Bjärhus gårdsbutik i Skåne bekymrar sig Lars Hansson över det minskade intresset för grisfötter. 
– I och med den här trenden med att ta rätt på hela djuret borde vi marknadsföra grisfötterna mer, men det är ju en del annat att stå i vid jul också, säger han.
Trots det erbjuder Bjärhus gårdsbutik grisfötter.
– Ingen jul utan grisfötter, säger han och skrattar.
­Likadant resonerar Undersåkers Chark i Jämtland. 
– Det är ingen storsäljare, men fler än man tror köper grisfötter till jul. Det är främst den äldre generationen som vill ha dem på julbordet, säger Tomas Gustafsson, som är charkuterist på Undersåkers Chark.
Han tror dock också att intresset för att ta tillvara hela djuret kommer att fortsätta att öka. 
– Jag tror att de flesta börjar inse att det inte är hållbart att äta filén och slänga resten. Därför tillagar vi till exempel grisfötter till jul och vi torkar grisöron och säljer som hundcharkuterier.
Att få till goda och fina grisfötter är dock inte enkelt.
– Det är en väldig teknik att koka grisfötterna så att de blir fina. Många av mina kockkollegor letar, precis som jag, efter det optimala receptet, säger Tomas.
Även ICA vill nu göra en räddningsaktion för grisfötterna. Matjätten beställde inför årets julhandel en undersökning av Kantar Sifo om vår inställning till julmat och bland annat grisfötter. Undersökningen visar att närmare tre fjärdedelar av de tillfrågade låter grisfötterna ligga kvar på uppläggningsfatet på julbordet. För att försöka vända denna trend kommer ICA att låta en kock skapa nya versioner av dessa minst gillade julspecialiteter, bland annat grisfötterna. //

 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB