SCA valde hantverkskorv till Kungen

Vänna Gårdskött blev kungliga korvleverantörer.

När SCA:s stora nya massafabrik Östrandsfabriken i Timrå invigdes av kungen i mitten av februari bjöds det på hantverkskorv från Vänna gårdslakteri i Timrå.

Skogsbolaget SCA har gjort miljardinvesteringar i den nya massafabriken i Timrå, som i och med utbyggnaden fördubblar sin kapacitet och blir världens största produktionslinje för blekt sulfatmassa. SCA själva har kallat investeringen för en av de största i den svenska industrin i modern tid. Fabriken invigdes av Kung Carl XVI Gustaf, näringsminister Ibrahim Baylan, Timrås kommunalråd Stfan Dalin och SCA:s vd Ulf Larsson och under invigningen bjöds det på hantverksmässig korv från Vänna gårdslakteri.

– Kungen får korv med bröd. Fast i en 2.0-variant. Han kommer få en hantverksmässig wienerkorv med ett förfinat recept med nötkött, griskött och en hemlig kryddning med lite extra och dessutom blir det korvbröd av hög kvalitet, förklarar Per Jonsson på Vänna gårdsslakteri.
Helena och Per Jonsson på Vänna gårdsslakteri har vetat under några månader att de skulle bli kungliga hovleverantör av korv med bröd, och de har förberett sig noga.
- Vi blev kontaktade av SCA redan i början av november och vi levererade första provomgången för provsmakning en månad senare. Vi hade lite tekniska problem i början, men smaken var däremot bra redan från början. Efter fyra provomgångar var korven perfekt, berättar Helena.

Korven som kungen bjöds på är gjord hantverksmässigt enligt originalrecept på Frankfurter-korv. Den är nitritfri, innehåller inga bindemedel eller potatismjöl.
- Därför blir en viktig ingrediens krossad is och det är extra noga att ingredienserna har rätt temperatur för att smeten ska binda ihop, förklarar Helena.
För att klara uppgiften tog Helena och Per hjälp av en av sina slaktare som jobbat med korvtillverkning i större skala i Sundsvall tidigare.
- Att rulla korven i exakt rätt längd satt kvar i hans ryggmärg. Han lärde oss även att fläta prinskorv. Eftersom wienerkorv är en emulsionskorv i samma familj som prinskorv så gjorde denna beställning att vi kom igång med tillverkningen av prinskorv lagom till julförsäljningen i vår nyöppnade gårdsbutik! Den blev väldigt populär och de första omgångarna sålde slut på några timmar, säger Helena stolt.

All köttråvara som Vänna gårdsslakteri använder i sin produktion kommer från deras egna ekologiskt uppfödda utegrisar och naturbetesdjur, som är slaktade och förädlade på deras eget gårdsslakteri.
- Vi är Medelpads enda godkända slakteri. Våra djur föds, lever och slaktas på samma gård och behöver aldrig transporteras. Kombinationen av utegångsdjur och stressfri slakt ger ett godare och nyttigare kött av högre kvalitet och med högre andel omega-fettsyror i fettet, säger Per.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB