Brödbranschen tar fram riktlinjer för surdegsbröd

Ingen enkel uppgift.

Surdegsbröd är bröd jäst på surdeg, men i butikshyllor finns mängder av fabrikstillverkat bröd som marknadsförs som surdegsbröd, men som huvudsakligen har jästs med jäst. Därför arbetar bageriernas branschorganisation med att ta fram en branschöverenskommelse om begreppet surdegsbröd, och vad som ska krävas för att få kalla surdegsbröd för surdegsbröd. 
– Bakgrunden till att vi ser över benämningarna är att skapa tydlighet för såväl konsumenter som bagerier. Genom att tydliggöra vad som menas med benämningarna skapas även konkurrens på lika villkor för branschen och för både konsument och bagerier kommer det att bli lättare att tolka vissa begrepp, säger Martin Lundell som är VD på Sveriges bagare & konditorer.

Flera andra länder har redan stränga regler kring märkning av bröd, och det har efterfrågats av bland annat forskare i Sverige.
– Det finns förstås en mängd utmaningar i arbetet med att definiera benämningarna, olika utmaningar för olika benämningar, säger Martin Lundell.

Att en definition är komplex håller Eldrimners branschansvarige för bageri Magnus Lanner med om.
– Ur Eldrimners perspektiv har vi redan bestämt i reglerna för SM i Mathantverk att surdegsbröd är jästa med surdeg och inte innehåller jäst. Reglerna i SM skulle behöva kompletteras med en tidsangivelse för hur länge hela eller en del av degen ska jäsa för att det skulle vara en tydlig kategori som skulle falla Eldrimner i smaken. En branschöverenskommelse för hela bageribranschen kommer sannolikt att väga in andra aspekter. Det är ingen enkel uppgift.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB