Warbro kvarns kornmalt blir whisky i Japan

I slutet av januari skrev Warbro Kvarn historia genom att exportera 7,7 ton Baldermalt till Hokkaido akkeshi distillery i Japan.

Den exporterade Baldermalten är kornmalt, närmare bestämt en malt av pilsnertyp och Balder är en äldre maltkornsort. Det japanska företaget fick kontakt med Warbro när de var spekulanter på en likadan mältningsanläggning som Warbro Kvarn har.
– De fick höra talas om oss tack vare tillverkaren av vår mältningsanläggning Kaspar Schulz i Tyskland. De kom till oss i Sörmland på besök och då berättade vi om vår gamla maltkornsort för dem och sen ville de köpa, berättar Kerstin Björklund på Warbro Kvarn stolt.
Någon återkommande kund räknar hon dock inte med att Hokkaido akkeshi distillery blir.
– Man vet ju aldrig. Om whiskyn blir en succé, om några år när den är färdig, kanske de återkommer, skrattar Kerstin.
Det har dock inte varit helt enkelt att exportera till Japan.
– Det har varit många intyg och frakthandlingar som ska ordnas inför exporten. Det är inte helt vanligt med export från Sörmland till Japan.
Arbetet ser Warbro Kvarn dock som kompetensutveckling.
– Även om det inte blir någon fortsättning av export till denna kund, så kan det absolut bli fråga om export till whiskykunder i andra länder. Vår japanska kund har bra rykte och är en viktig referens för oss. Dessutom har vi ju nu lärt oss hur man gör när man exporterar, säger Kerstin Björklund.
Warbro Kvarn är ett småskaligt familjeföretag i Sörmland som odlar och förädlar ekologiskt spannmål. De är kända för att värna om anrika kulturspannmål som dinkel, nakenhavre, emmer och enkorn. År 2017 invigde Warbro Kvarn sin anläggning för malt till öl- och whiskytillverkning. De blev därmed först i Sverige med att erbjuda Sveriges bryggare en helt ny typ av råvara; småskalig, ekologisk malt på lokalt odlad spannmål av kulturspannmålssorter. Precis som de tidigare arbetat för att lyfta fram hur mjölet bidrar till brödets smak vill de också vara med och låta malten ta mer plats i dryckeskulturen.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB