Konkurs kan öppna för kulgevärsmetoden

Nytt projekt kring kulgevärsmetoden startar i höst.

I slutet av maj ansökte företaget Hälsingestintan AB om konkurs. Företaget har sedan starten stuckit ut med sin satsning på premiumkött och på ett mobilt slakteri.

I samband med konkursen sa VD Mats Markgren till ATL att det är den bristande lönsamheten som sätter stopp för företaget. Trots det tror han att det är rätt väg att satsa på djuromsorg med mobilt slakteri och tror fortfarande på konceptet. Hälsingestintan hade haft sitt mobila slakteri igång i ungefär fem år.

- Det här är naturligtvis väldigt tråkigt för de som drabbas, men det här innebär också att tillämpningen av kulgevärsmetoden nu blir ännu mera aktuell, eftersom det inte finns några alternativ till vanliga slakterier längre, säger Katrin Schiffer som arbetar som branschansvarig för gårdsslakt och charkuteri på Eldrimner och som har skrivit sin avhandling om gårdsslakt med kulgevärsmetoden i Tyskland där metoden tillämpades redan 2011.
- Var ska nu bönder med frigående nötdjur som kan vara svåra att hantera i samband med slakt vända sig, frågar sig Katrin.

I höst startar ett SLU-projekt om kulgevärsmetoden där Katrin Schiffer är en av forskarna.
- Sveriges tidigare landsbygdsministrar har varit positiva till kulgevärsmetoden, men har hänvisat till EU. Nu blir det intressant att se hur den nuvarande landsbygdsministern Jennie Nilsson ställer sig i frågan, säger Katrin Schiffer.

I slutet september blev det klart att Hälsingestintans mobila slakteri blir en del av Wapnö Gård, rapporterade Food Supply.
 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB