Lena vann med mathantverkstaco

Den mathantverksfrälsta kocken Lena Flaten vann Slow Food-tävlingen "Food is Culture".

Slow Food har under hösten hållit tävlingen ”Food is Culture”. Av mer än 40 kockar från Sverige och Italien stod Lena Flaten som segrare.

Lena Flaten utbildade sig till kock i Norge och driver nu Flammans skafferi i Storlien. Hon brinner för närproducerad mat och matlagning. Hon vann tävlingen årets krogrätt Jämtland/Härjedalen 2002 och har i flera år suttit i juryn för SM i Mathantverk. Hon har också samarbetat med Eldrimner vid många andra tillfällen, bland annat genom att ta fram recept till delikatesskonservering.

- Det är verkligen roligt att Lena stod som vinnare i denna tävling, med så mycket mathantverk i den vinnande rätten, säger Eldrimners verksamhetschef Bodil Cornell.

Lena Flaten berättar själv så här om sitt arbete med det hon kallar relationsmat.
- Vi känner bonden, odlaren och jägaren. Detta gör att vi har koll på våra råvaror och dess ursprung och behandling. Vår personal och våra matvänner skördar och höstar under året bär, frukt, svamp och örter. Fisken kommer från lokala fiskare. Kött och grönsaker hämtas från våra nära småskaliga hållbara jordbruk. Dessa fantastiska råvaror förädlas och tillagas med respekt och kärlek i traditionell anda hos oss på Skafferiet.

Ett axplock av dessa smaker finns i den meny som Lena tävlade med: Jämtländsk taco med bönor, stävsopp och grillad getost samt krusbärssalsa smaksatt med mild chili toppad med syrad grädde.

Lena menar att Slowfood också kan vara Streetfood.
- Denna rätt ska kunna serveras både i restaurang och som streetfood på marknader eller dylikt. 

Läs mer om tävlingen som Lena vunnit: 
https://www.slowfood.com/press-release/food-is-culture-at-cheese-and-the-winner-is/

Läs Lenas vinnande recept:
Lenas mathantverkstaco (PDF)

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB