Ny utbildning inspirerar kring måltidsturism

Den som vill lära sig mer om hur man kombinerar mat med turism kommer snart att ha möjlighet att vidareutbilda sig på distans. Inom ramen för Interreg-projektet Nordens Gröna Bälte tas en digital utbildning om måltidsturism fram.

Eldrimner har under det senaste året jobbat med att öka samarbetet mellan besöksnäring och mathantverk genom en mathantverksturné där det har hållits träffar i alla län. Många exempel visar att mathantverket kan ha stor betydelse för att ge besökarna minnesvärda upplevelser. 
– Att få se hur ostmassan bryts i det småskaliga mejeriet och sedan smaka på den färdiga osten. Att bjudas in i marmeladkokeriet, till gårdscharken eller till bageriet där surdegsbrödet bakas av lokalt mjöl. Det är upplevelser som fäster sig i medvetandet, säger Bodil Cornell på  Eldrimner.
Den nya utbildningssatsningen kommer att kunna bli ett stöd för bland andra mathantverkare.
– Det är många regioner och aktörer som jobbar med måltidsturism och vi vill skapa ett kunskapscenter för den som vill lära sig mer, säger Eva Jilkén som arbetar med landsbygdsutveckling på Leader Höga Kusten och som är delprojektledare i matprojektet Mat och dryck längs Nordens gröna bälte, där aktörer från Jämtlands och Västernorrlands län i Sverige och Trøndelag fylke i Norge ingår.
– Alla vet att inspiration och kunskap behövs för att utvecklas och för att möta behovet hos de allt fler matintresserade besökare som kommer till våra regioner och som vill lära mer om matkultur och uppleva platsen genom maten och drycken. Vi arbetar intensivt för att kunna erbjuda konkreta verktyg som förbättrar för företagarna, säger Eva.

Plattformen kommer både att handla om de unika smakerna och traditionerna i våra regioner men också ha fokus på hur man kan öka lönsamheten genom att arbeta lokalt och ta fram olika matupplevelser. Målet är att skapa något konkret som ligger nära företagarnas behov som ska finnas tillgängligt oavsett i vilken region man verkar. Det kommer att finnas möjlighet att ta del av delar av utbildningen. I mitten av november ska den första delen vara klar.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB