Producent nära konsument

Eldrimner har fått stöd för att arbeta med kunskapsspridning och utveckling av nya metoder för direktförsäljning av mathantverk. Syftet med projektet är att aktivt bidra till att höja kompetensen inom korta livsmedelskedjor genom erfarenhetsutbyten för effektivare direktförsäljning. Projektet finansieras delvis av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Från 100 till tvärnit
Från att verksamheten rusade i 100 kilometer i timmen för Ann Klensmeden på Åsbergets Gårdsmejeri blev det tvärnit när pandemin kom. Marknader hade varit en stor del av försäljning, men när så gott som alla ställdes in katalyserades omställningen.

 

Appen Noah ska få mathantverkarnas produkter till konsumenterna 
Noah är ett nytt sätt att beställa hem lokal mat. Norrbottningarna blir först i landet med att testa denna marknadsplats där konsumenter kan köpa sin mat direkt av producenten, med hjälp av en mobilapp. Producenten får behålla en större del av värdet på sina produkter samtidigt som de når en större marknad och får ett helt automatiserat flöde med produktutbud online, betalning och bokföring.

 

Rotad på djupet i matparadiset Slättåkra
När Coronapandemin drabbar världen verkar direktförsäljningen av närproducerad mat klara sig bra.
– Vi ser en ökning av intresset för våra KRAV-märkta grönsakskassar och vårt sätt att odla och producera mat, säger Jonas Fredholm från Göteborg och Molly Rygg från Philadelpia i USA. 
De driver sin ekologiska gård Lya 101 inom det unika samarbetet Slättåkra Närproducerat i Halland. Och när tre regenerativa jordbruk och en prisbelönt mejerist, Linda Pilcher på Hagarnas mejeri väljer att se varandra som komplementer i stället för konkurrenter uppstår magi.

 

Katarina bjuder in till samarbeten 
För några år sedan var det så mycket äpplen i polisen Katarina Holmbergs trädgård att hon tog dem till ett musteri för att få dem mustade. Där och då kände hon av att det här var något som hon också skulle vilja göra. Det blev fler besök och Katarinas driv, engagemang och mod gjorde att hon något år senare gjorde verklighet av känslan. Sedan fyra år tillbaka driver hon prisbelönta Norrtelje Musteri i utkanten av Norrtälje i Roslagen.

 

Maja driver bageri i unikt samarbete
I juni avslutade bagaren Maja Olsson sin ettåriga yrkeshögskoleutbildning på Eldrimner. I augusti öppnade hon sitt bageri i källarvåningen i ICA-butiken i Undersåker. Snabbt blev bageriet, brödet och bullarna i en snackis i hela området och stammisarna blir allt fler.

 

Reko och AMAP blomstrar och växer
Runt om i Sverige blomstrar rekoringarna. På torg och parkeringsplatser möter producenter varje vecka intresserade konsumenter och många mathantverkare vittnar om ökad försäljning. Inspirationen till rekoringarna kommer från Frankrike och även där frodas motsvarigeten AMAP.

 

Butikerna för producenterna närmre konsumenterna 
I Frankrike går mathantverkare samman och startar egna butiker, med stöd både av lokala beslutsfattare och EU. Ett vinnande koncept tycker både livsmedelsproducenter, konsumenter och politiker.
– Ensam är man snabbare, men tillsammans går man långre, säger Vincent Rozé som är livsmedelsproducent och delägare i en av de franska producentbutikerna.

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB