Fint pris till Eldrimners tidigare studerande

Stina Dahlquist, som gått Eldrimners femveckorsutbildning för nya mathantverkare, har utsetts till Årets Vildhuss 2019.

I Ragunda kommun har Stina Dahlquist, som med sin man driver Långbergets gård och som gått Eldrimners nystartarutbildning, utsetts till Årets Vildhuss 2019.

Utmärkelsen är den mest prestigefyllda i kommunen och delas varje år ut till en person som gjort något utöver det vanliga. I år tilldelas det alltså till Stina Dahlquist, för hennes arbete med REKO-ringar i kommunen.

Så här skriver Stina själv om utmärkelsen: 
Underbart när Ragunda kommun uppmärksammar lokal matproduktion och kraften i varje människas handling!

Nu är jag grymt stolt, men jag blev nog mest förvånad när jag fick reda på att jag var Årets Vildhuss 2019 för mitt arbete med REKO-ring Ragunda. Det allra första initiativet var mitt men för mig är en REKO-ring så starkt något som uppstår i mötet och viljan att tillsammans göra det gött för varandra. Det kändes inte som om jag kunde ta någon ära själv utan att vi alla borde bli vildhussar.

Det är ganska lätt att namnge de lokala matproducenter som sålt den senaste tiden i REKO-ring Ragunda: Västanå Lantbruk, Siljemyra Gård, Rögrinna Gård, Korpvinkelns Gårdsrökeri, Strömsnäsgården, Trefotens Bigård, Nowika Invest AB, Svartmons morötter, Bryggstugans Delikatesser, Planta Jemtlandica, Elisabeth Önnebro och Långbergets Gård. Det är mycket svårare att räkna upp namnen på alla de 1218 personerna som i dagsläget är medlemmar i Facebookgruppen. Vilken kraft i så många människor som vill stötta lokala företag och äta mer lokal mat!

Det är den kraften som gör att Årets Vildhuss 2019 (det är faktiskt jag) gråter. Tänk att min idé om en REKO-ring i Ragunda blev så bra tillsammans med er alla. Det var tur att jag övat på min fina envisa jämtländska när det krävdes rejäl övertalning för att få med vissa producenter. Att det fanns andra som kände andra som jag kunde åka hem till och skriva deras första annons i deras kök. Som litade på mig när jag sa att ni kan höja era priser för det ni gör är så värdefullt. Hundratals av konsumenter av lokal mat har sedan dess hållit med mig och betalat ert pris med glädje. Tacksamma för att lokal mat finns att köpa på ett smidigt sätt.

Jag vet att jag inte överdriver när jag säger att REKO har förändrat förutsättningarna både för de som producerar lokal mat och de som äter lokal mat. Det gör mig så stolt att jag har kunnat bidra till att det blivit lite göttigare att bo och verka i Ragunda kommun. Det geniala i REKO är att det handlar om vad en enskild människa väljer att göra. Utan mellanhänder blir det allas vårt eget val. Välj att odla småskaligt, baka tunnbröd eller ha några får i en hage. Välj att köpa morötterna, brödet och köttet. Små enkla val i vardagen som gör att vi, vår bygd och vår jord mår bättre.

Vildhussen var ju mannen bakom en av Sveriges största naturkatastrofer. Jag är övertygad om att REKOs resultat är raka motsatsen. Men kanske är inte jag och den ursprungliga Vildhussen så annorlunda ändå? Någon som kom utifrån och kunde se bygden med nya ögon. De fantastiska människor som bor här. Stolta, kloka och måna om sin bygd och varandra. En ögonbedövande vacker natur som erbjuder otroliga möjligheter för de som kan bruka den.  Som ville ge något tillbaka för möjligheten att få bo här. Vildhussen precis som jag kanske ställde sig med händerna i sidorna och betraktade härligheten.
Tänkte ”Äh, det är ju värt att prova i alla fall. Vad är det värsta som kan hända?”.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB