Mathantverkssverige samlas på Saerimner

Över 300 mathantverksintresserade har samlats på Högbo Bruk.

På förmiddagen den 15 oktober invigdes 2019 års Sarimner och årets SM i Mathantverk. Det som är Eldrimners julafton, ramadan, chanukka och midsommarafton på en och samma gång äger i år rum på Högbo Bruk i Gävleborgs län och tillsammans med Eldrimners verksamhetschef Bodil Cornell var Gävleborgs landshövding Per Bill en av invigningstalarna. Även Kristina Yngwe som är ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet invigningstalade.

Gävleborgs landshövding Per Bill talade sig varm för mathantverkets roll i Gävleborg och berättade bland annat att han och hans personal arbetar hårt för att så stor andel som möjligt av det som serveras i hans residens ska vara producerat i länet. Per Bill var också en av de första att dela Eldrimners uppdatering i sociala medier när vi i januari presenterade nyheten att SM i Mathantverk skulle hållas på Högbo Bruk i Gävleborgs län. 

Även Kristina Yngwe talade om mathantverkets betydelse, inte minst för hennes utskott, miljö- och jordbruksutskottet som en gång varje mandatperiod får besök av Eldrimner och Eldrimners styrgrupp. De bjuds då både på matnyttnig information om branschen och på produkter från företagare.

Eldrimners verksamhetschef  Bodil Cornell brukar säga att varje Saerimner får mathantverket att ta ett steg framåt och hon avslutade invigningen med att inbjuda alla deltagare att vara med och ta detta steg.

Efter lunch påbörjade jurygrupperna sitt arbete med bedömningarna av SM-produkter. Sammanlagt har 542 produkter från 182 företag anmälts till tävlingens 45 klasser.

Högbo Bruk är en plats där svensk industrihistoria möter mathantverksframtid. Här utvecklades banbrytande järnframställning och nu utvecklas mathantverket med samma pionjäranda. 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB