Kultursorternas ursprung och betydelse

Kerstin Fredlund föreläste på Saerimner 2019.

Kerstin Fredlund föreläste om kultursorter på Saerimner 2019. Hon är specialist i allmänmedicin och doktor i livsmedelsvetenskap. Hon växte upp på ett konventionellt lantbruk men var och är intresserad av odling på naturens villkor och är medgrundare till Solmarka Gård.

Under föreläsningen går Kerstin gediget igenom kultursorternas ursprung och fördelar samt vikten av biologisk mångfald. Inte minst för att klara de utmaningar som klimatförändringarna medför. Hon berättar att mänskligheten behöver fokusera på näringstäthet och att äta mer fullkornsprodukter för att få i sig mer kostfiber. Kostfiber är avgörande för att ge tarmfloran näring. Spannmålens kostfiber är inte tillgängliga för tarmfloran utan behöver till exempel en surdegsjäsning för att bli tillgängliga.

Vidare berättar Kerstin om de proteiner i spannmål som ger inflammation i tarmen för personer med celiaki. Och hur vissa kultursorter innehåller mindre av dessa proteiner. Allt detta och mycket mer kan du läsa, lyssna och titta på här: 

www.hiddeningrains.se

https://www.facebook.com/hiddeningrains/

www.allkorn.se

https://sverigesradio.se/meny

 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB