Krusbärsfestival får pris

Kålrotsakademin prisade Skillinge Krusbärsfestival.

Kålrotsakademien delar varje år ut pris till person eller organisation som främjar svensk matkultur. I år gick priset till Skillinge Krusbärsfestival på Österlen, som under elva år har lockat tusentals besökare som fått provsmaka, tävla och lära sig massor om detta kulturbär.  Efter brittisk inspiration ordnas det flera olika tävlingar, som tyngsta krusbär och olika rätter av bäret. Det hela sker med stor lekfullhet, vilket också spelade roll för Kålrotsakademiens beslut.
– Krusbäret var under lång tid i princip bortglömt, både i trädgårdarna och på tallrikarna. Skillinge Krusbärsfestival har gjort ett stort arbete för att väcka intresset för detta gastronomiskt spännande bär, säger Hans Naess, preses i Kålrotsakademien.
Kålrotsakademien består av 18 ledamöter som tillsammans skapar ett forum för forskning, utveckling och entreprenörskap kring matkultur och kulturväxter. Akademien som bildades 2015 har valt kålroten som sitt signum för att denna kulturväxt, som är en korsning mellan kål och rova, uppstod i just Sverige. Härifrån har den spridit sig över världen.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB