Eldrimner ordnade sikkurs

För första gången ordnade Eldrimner kurs i förädling av sik.

Under en intensiv dag i november genomförde Eldrimner för första gången en kurs i förädling av sik tillsammans med 18 yrkesfiskare från Vättern på Klangahamns fiskeläge utanför Karlsborg.

Siken har under alla tider varit betydelsefull för yrkesfisket i Vättern. Fram till 1990-talet fiskade man årligen mellan 80 och 100 ton sik. Därefter stannade sikfisket av på grund av för höga dioxinhalter, men med lägre dioxinvärden gryr en ny morgon för det en gång så viktiga fisket.
Dagen till ära hade en majoritet av sjöns fiskare samlats för att få ny kunskap och inspiration hur siken kan förädlas. Initiativtagare till kursen var Jonny Ståhl som är ordförande i Vätterns fiskareförbund och själv är yrkesfiskare med egen fiskbutik i Ödeshög. Han berättar att volymen fisk som kan fångas är begränsad, men att man genom förädling kan höja värdet på fångsten, vilket var en anledning till kursen.
Vättern är en långsmal och djup sjö som till ytan är Sveriges andra största insjö. För sjöns 18 yrkesfiskare har kräftfisket dominerat under de senaste åren. Övriga fiskarter som fiskas yrkesmässigt är röding, öring, lake, abborre och sik. Det är i sikfisket som Jonny ser stor utvecklingspotential, i synnerhet genom att jobba med förädling för att erbjuda lokal fisk till konsumenter och med levande fiskelägen skapa attraktiva besöksmål för turister. 
Ett redan nu populärt besöksmål är Klangahamn som är ett gammalt fiskeläge från 1800-talet som ägs och drivs av Rolf Ståhl och Bernt Grönlind. Intill den lilla hamnen med fiskebåtar finns ett rökeri och en fiskbutik som byggdes 2003. Till verksamheten hör även en butik inne i Karlsborg och totalt sysselsätter företaget ungefär åtta personer beroende på säsong. Förädlingen utgör stommen i företaget, framförallt de kokta vätternkräftorna som även säljs till omkringliggande livsmedelsbutiker
Siken är en mångsidig fisk som vi i Sverige främst förknippar med varmrökning, men i vårt östra grannland Finland är siken en mycket uppskattad matfisk där den utnyttjas till en uppsjö olika produkter. Bland annat är det en utmärkt fisk att grava men kan även användas till röror, mousse eller varför inte till fish and chips? Kursledare var Martin Bergman som med stark entreprenörsanda byggt upp Bergmans Fisk & Vilt utanför Vilhelmina. Under dagen bjöd han på tips och inspiration hur man med fisken som grund kan skapa lönsamma företag och populära besöksmål dit turisterna vallfärdar. //

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB