Mathantverket tog plats i Nobelfestligheterna

Även i år fanns mathantverket representerat i Nobelmenyerna.

Både hallon från Hallongården i Skåne och marmelader från Fredrikssons smakhantverk på Öland var utvalda att serveras under årets Nobel-festligheter.

Årets tema för maten som serverades på Nobelfesten var ”jorden vi ärvde”, vilket innebar stort fokus på lokala råvaror och producenter. Till förrätt serverades Kalixlöjrom med gurka, inkokt kålrabbi, krämig dill och en sås på pepparrot. Varmrätten var anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky, som serverades med savoykål med rökt shiitake, bakad lök och granolja. Kocken Sebastian Gibrand var ansvarig för dessa båda rätter. Desserten, signerad konditorn Daniel Roos, var en hallonmousse på chokladbotten med torkad chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet. Totalt lagades 1 300 portioner av varje rätt, plus 200 ”nödportioner” – om någon exempelvis skulle välta en vagn med tallrikar.

Att få uppdraget att leverera huvudkomponenten till årets Nobeldessert är så klart väldigt hedersamt. Och att konditorn Daniel Roos sedan står och hyllar både företaget och dess fantastiska hallon i direktsänd tv från Nobelfestligheterna gör ju inte direkt saken sämre.
– Vi är otroligt stolta. Daniel Roos är en konditor i världsklass och det var en helt magisk dessert han hade skapat. Det här är verkligen ett kvitto på att det vi gör är bra och att våra hallon håller hög kvalitet, säger Hallongårdens Anna Biärsjö, som också sitter i Eldrimners styrgrupp, till livsmedel.se.

Desserten, som var en oerhört vacker och omvittnad smaksmocka, bestod band annat av hallonmousse, hallonkräm och hallonsorbet baserade på sorten Glen Ample. Hela 200 kilo hallon gick det åt. Plus 3 000 styckfrysta hallon som användes som dekor.
– Det är bland det godaste jag gjort. Det är de här underbara hallonen som gör det, från Hallongården. Det är stor skillnad på hallon och hallon, sa Nobelkonditorn Dennis Roos till SVT.

Att hallon är ett vinnande bär bevisas även av att Svenska Kocklandslaget vann Kockolympiaden 2012 med en dessert baserad på gourmethallon från Hallongården.
– Det är på det viset vi har fått kontakt med kockeliten. Att de föredrar att jobba med våra svenska, frysta bär framför importerade färska är stort och visar att hög kvalitet lönar sig, säger Anna Biärsjö.

    Efter Nobelbanketten forsätter festen med Nobel NightCap. Där serverades i år tre av Fredrikssons marmelader till pristagarna och alla deras gäster. Det bjöds på Päron- och ingefärsmarmelad med päron från Sollidens trädgård, Hallon-och lakritsmarmelad och en fikonmarmelad med portvin. Totalt rörde det sig om cirka 2 000 personer från Nobelfestligheterna, näringsliv, studenter och offentliga representanter som fick ta del av företagets produkter.

    År 2019 var tredje gången som Fredrikssons marmelader fanns med på Nobelfestligheterna. Tidigare år var 2012 och 2013.
    – Hantverksmässigt tillverkade produkter har en kvalitet som många nu eftersöker, inte minst vid ett internationellt stort sammanhang som Nobelfesten och den efterföljande Nobel NightCap innebär. Vi är mycket hedrade och stolta att få medverka i denna festlighet, säger Mona Fredriksson, ägare, grundare och marmeladkreatör på Fredrikssons marmeladeri till Ölandsbladet.

    Hallon- och lakritsmarmeladen fick dessutom guld i klassen Kryddad marmelad i senaste SM i Mathantverk. Juryns motivering löd: ”En marmelad med utmärkt konsistens och goda balanserade smaker.”

    Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB