Yrkeshögskole-studenterna får jobb

I höst är det dags för den sjätte årskullen mathantverkare att börja på Eldrimners och Torstas ettåriga kostnadsfria och studiemedelsberättigade yrkeshögskoleutbildning i mathantverk. Intresset är fortfarande stort och glädjande är att många av eleverna får jobb eller startar eget företag efter utbildningen.

Annika Schrewelius som är utbildningsledare på yrkeshögskoleutbildningen berättar att en av anledningarna till att Eldrimner valde att ansöka om och starta en yrkeshögskoleutbildning i mathantverk var att många befintliga mathantverkare skrek efter arbetskraft.
– Därför är det tillfredsställande att se att våra utexaminerade elever faktiskt får jobb, säger hon.
När hon sammanställde statistiken från den senaste årskullen som lämnat Eldrimner och yrkeshögskoleutbildningen visade det sig att så gott som alla som tog examen antingen fått jobb eller startat företag inom mathantverk. Mer än två tredjedelar är anställda och ungefär en tredjedel har startat egna företag. 
– Det visar både vilka duktiga elever vi har och vilket tryck det finns efter att anställa mathantverkare. Vi hör varje år om flera som blir erbjudna anställning redan under praktikperioderna, säger Annika. 

En av dem som fick jobb på en av sina praktikplatser är Anton Johansson. Han gick bär-, frukt- och grönsaksförädlarinriktningen på yrkeshögskoleutbildningen och arbetar nu som produktionsansvarig på Swedish Tonic i Stockholm. Företaget startade för att grundarna inte tyckte att de hittade någon riktigt bra tonic och insåg att de kunde göra en egen som de gillade. Nu tillverkar de en produkt där råvarorna är de viktigaste och där produktionen görs i små satser, där hantverksmetoder kombineras med modern produktion.
– Kunskapen jag fick under utbildningen är naturligtvis viktig, men det är även värt mycket att kunna visa att man har en utbildning inom området. Yrkeshögskoleutbildningen gjorde också att jag fick ett nätverk av kontakter på ett helt annat sätt, och det är personer som jag kan bolla och diskutera med i vardagen, säger Anton Johansson.

En annan yrkeshögskolestudent som fått jobb är Julia Bolin. Hon kommer framöver att jobba på Franzéns Charkuterier i Örsundsbro.
– Jag har jobbat ett tag på Resta Gård som charkuterist, men i mars ska jag börja jobba hos Kristoffer Franzén och jobba som styckare och hjälpa till i produktionen.
Att hon har gått Eldrimners yrkeshögskoleutbildning är en orsak till att hon fått jobbet.
– Jag har fått höra att det är bra att jag gått den här utbildningen och vet vad det handlar om, säger Julia Bolin.

Flera tidigare yrkeshögskoleelever arbetar i bageriet Sébastien på Söder i Stockhom, som drivs av Sébastien Boudet. Han är även lärare på utbildningen.
– Det är en ära att få vara med på ett hörn av Sveriges bästa utbildning för att bli mathantverkare. Det här är ett viktigt yrke som behövs, för utan mathantverkarna hade vi knappast någon gastronomi i Sverige. Vi har fantastiska jordbrukare i hela landet men råvarorna behöver förädlas. Mathantverk är en bro mellan produktion och konsumtion, säger Sébastien Boudet. 

Nästa upplaga av yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk startar den 24 augusti. Vill du gå den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen för mathantverkare eller känner du någon som vill? Ansök senast den 27 april via eldrimner.com/utbildning. 
Har du frågor kan du vända dig till Annika Schrewelius:
annika@eldrimner.com eller 010-225 32 01.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB