I början av sommaren 2020 kom Marie-Louise Marcs fjärde roman ut. Den heter Juni, juli, halva augusti och handlar om 42-åriga Hanna som är lärare i Stockholm och som trivs med det livet, men som blir tvungen att tillbringa sommaren hos sin mormor på landet, eftersom hon skadat sig och behöver hjälp.
– Boken är en feelgoodroman som utspelar sig i Jämtland bland böljande ängar, fjällen i fjärran, korna som råmar förnöjsamt och så de oemotståndliga ljusa sommarnätterna. Feelgood för mig innebär relationer med hjärta och svärta – och ett hoppfullt slut, säger författaren Marie-Louise Marc.
Boken är tillägnad Marie-Louises egen mormor Signe, som bodde i byn Raftsjöhöjden sju mil norr om Östersund i Jämtland.
– Även min mamma växte upp där och jag tillbringade alla mina sommarlov och jular där. Det grundlade min kärlek till bygden och jag har fortfarande en stuga som jag åker till varje sommar. Utan Jämtland blir min sommar halv. I min bok döpte jag om Raftsjöhöjden till Storsjöhöjden eftersom byn är liten, karaktärerna påhittade och jag dessutom tagit mig friheten att flytta en del gårdar och hus för att det skulle passa berättelsen bättre. Av respekt för dem som bor där kamouflerade jag bynamnet en aning.
Stockholmaren Hanna är en av bokens huvudpersoner. En annan är byns getbonde, som även blivit en skicklig mejerist.
– Det är något visst med bönder. Jag ville ha en manlig huvudkaraktär som hyser en kärlek både till djuren och till sitt hantverk. Mejeriverksamhet är ett fint hantverk som kräver både passion, talang och tålamod. Jag fascineras av hela processen i det småskaliga gårdsmejeriet, alltifrån att välja äng där getterna ska beta till att mjölka till att tillsätta rätt enzymer och allt vad det är så det blir en bra balans i osten.
Marie-Louise Marc är själv en stor ostälskare.
– Jag är otroligt svag för camembert-liknande ostar och chèvre och jag var helt enkelt tvungen att peta in en chèvre i berättelsen. Själv avnjuter jag helst ost med salta kex, vindruvor och fikonmarmelad. Gärna med ett glas bubbel, fast det går lika bra med en kopp te, säger Marie-Louise.
Något som inte är helt vanligt i feelgoodromaner är beskrivningen av getskötsel, men i Juni, juli, halva augusti är det en av beståndsdelarna i berättelsen.
– Jag älskar getter! De är sociala, charmiga och påhittiga. Killingar ska vi inte tala om! Jag har haft förmånen att hänga i ladugården hos mina vänner på Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri där jag både har provat på att handmjölka och att mata killingar med nappflaska. Det hade jag stor glädje av när jag skrev om stockholmaren Hanna som även hon får rycka in på getgården, säger författaren Marie-Louise Marc. //
Annelie Lanner