Jäst, mögel och bakterier fastnar på nya boksidor

Den senaste tiden har det kommit ut flera nya böcker som kan vara av intresse för mathantverkare som vill läsa om fermentering, grönsaker, växter och Frankenstein.

Stora boken om fermentering
Det här är en bok om matlagning med hjälp av goda mikroorganismer. Författaren Jenny Neikell har tidigare producerat fermenterade grönsaker under varumärket Surtantens syrade. I denna bok har hon samlat det bästa ur sina två tidigare böcker, Fermentera och Fermentera 2.0, samt lagt till nya recept och fakta. Bland annat innehåller boken en kojiskola och recept på vinäger. De flesta kapitlen har namn efter olika råvaror: baljväxter och nötter, grönsaker, mejeriprodukter samt spannmål, men det finns också ett kapitel om drycker som tar upp vattenkefir, kvass, kombucha, soda och shrub. Totalt innehåller boken hundratals recept från miso och tempeh, via surkål, kimchi och surgurka till smör, ost och surdegsbröd. Recepten kommer från många delar av världen så som brasiliansk acarajé, danskt rågbröd, etiopisk injera, indisk dosa och japansk shoyu och det finns också beskrivningar av svensk filbunke och gräddfil, utöver Jennys mormors egna recept på hemost från Småland. Boken vann i slutet av 2020 Gourmand Awards Sverige och ska nu tävla om att bli världens bästa kokbok i kategorin Fermentering.

Grönsaker A–Ö
Den välkände krögaren och tv-kocken Paul Svensson har i boken Grönsaker A–Ö samlat sina favoriter i varsitt kapitel, från aubergine och betor till zucchini och örter. De drygt 30 kapitlen innehåller vart och ett en bruksanvisning över de bästa sätten att hantera respektive grönsak på. I dessa manualer finns att läsa vilka ”styckningsdetaljer” grönsaken har samt vilka tillagningsmetoder och innertemperaturer Paul rekommenderar. Varje kapitel innehåller många recept vilket innebär att boken innehåller över 500 recept. Boken är skriven med fokus på att ta hand om rester och för varje grönsak ges förslag på hur skal och blast kan användas. 

Följ det gröna spåret! Bara fortsätt ta hand om gamla nyttoväxter. 
I Agneta Magnussons bok synliggörs några av dem som odlar och använder gamla nyttoväxter. Boken tar också upp några vildväxande nyttoväxter som mjölkört, kvanne och kummin. Med denna bok, samt hennes tidigare bok Gråärtor, rovor – och den älskade kålroten, vill Agneta lämna över stafettpinnen till dem som förstår vikten av att ta vara på det gröna arvet och som kommer att fortsätta att ta hand om gamla nyttoväxter.

Frankensteins köttkvarn
Kocken och författaren Jens Linders nya bok handlar om upptäckter och förändringar inom gastronomin, som har haft stor inverkan på oss människor. Ett kapitel handlar om när köttkvarnen togs i bruk, men även alger och tång, rökning, fermentering, köttätande, den numera utrotade dronten och glasspinnar har varsitt kapitel. Detta är en annorlunda historiebok om det som påverkat vårt ätande genom tiderna.

Viktoria Vestun
viktoria@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB