Yh-utbildningen i Coronans tid

På grund av den pågående pandemin togs färre studerande in till det här läsårets ettåriga yrkeshögskoleutbildning i mathantverk, men i slutet av augusti började 17 blivande mathantverkare utbildningen.

– Vi har anpassat utbildningen på de sätt vi kan för att vi ska kunna följa de restriktioner som finns och det räknar jag med att vi får fortsätta med även under våren, säger vikarierande utbildningsledaren Sofia Klasson. 

Det här är den sjätte årskullen som läser utbildningen och en av årets studerande är Linn Aldén som går inriktningen bageri.
– Vi har haft tur att, trots restriktionerna, få ha en del undervisning på plats på Eldrimner. Det är mycket enklare att se och känna på en deg eller ostmassa med sin lärare bredvid. Vi i klassen upplever att lärarna verkligen försöker göra sitt yttersta för att lösa de pedagogiska utmaningar som ser ut att bli tuffare framåt våren, säger Linn.
Hon är själv positivt överraskad över utbildningen och dess kompetenta lärare. Ungefär hälften av utbildningstiden består av praktik hos erfarna mathantverkare runt om i landet.
– Det är såklart svårt att hitta företagare som både kan lägga tid på produktionsfokus och samtidigt ge en praktikant mycket tid, men det finns en förvånansvärt stor mängd guldkorn bland företagarna som faktiskt försöker få till denna ekvation och de är alla värda en stor eloge, säger Linn.

De uppföljningar som Eldrimner gjort visar att av de drygt 100 studerande som tidigare gått yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk så har över 80 procent arbete sex månader efter avslutad utbildning, antingen som anställda eller i eget företag. Av dessa jobbar drygt 80 procent med mathantverk.
Eldrimner och Torsta har beviljats att få fortsätta bedriva yrkeshögskoleutbildning även läsåren 21/22 och 22/23. Läs mer om årets utbildning här

I nummer 4, 2020 av Eldrimners Tidning Mathantverk skriver två av av årets yrkeshögskolestuderande om sin praktik:
Lina Wallentinson: Från matskribent till bagarstudent
Jörgen Appelgren: 06:45 är jag fortfarande vid liv 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB