Kvarndag gav mersmak

Intresset var stort när Eldrimner Tillsammans med SLU-projektet Historiska sädesslag i framtidens mat och föreningen Allkorn arrangerade kvarndagen Våga mjölbranschen på Stora Hällsta kvarn och lantbruk utanför Sala i slutet av september.

Under en heldag med föreläsningar, diskussioner och rundvandring på kvarnen deltog både mjölnare, odlare och bagare med ett gemensamt intresse att lära sig mer om kulturspannmål. 
– Vi jobbar redan idag mycket med kulturspannmål, men för att vi ska kunna få in det ännu mer på bageriet vill jag lära mig mer. Därför är jag här idag, säger Josefin Åhlfeldt från Park bageri & konditori i Stockholm.
Även Gustav Fagerman på Artisan Bread i Karlstad vill jobba mer med kulturspannmål och ser kvarndagen som ett sätt att fördjupa sina kunskaper. Som ytterligare en del i att jobba mer med kulturspannmål så har Gustav inlett ett samarbete med en odlare.
– Vi fick tag i ett halvt kilo utsäde av den gamla sorten värmlandsvete som vi precis fått ner i marken, så om några år kommer vi förhoppningsvis kunna mala och baka på ett nygammalt värmlandsvete, säger Gustav.

Många bagare har också börjat intressera sig för att mala sitt eget mjöl och allt fler bagerier skaffar egna kvarnar för att kunna mala sitt eget fullkornsmjöl. 
– Efter att vi lånat en virvelkvarn under en period är vi sugna på att skaffa en egen kvarn till bageriet och på så sätt börja jobba mer med fullkorn och på sikt bli helt självförsörjande på det, säger Josefin på Park bageri & konditori, och då är en dag som denna ett bra sätt att träffa andra som har egen kvarn eller kanske går i liknande tankar så att man kan bolla tankar och idéer konstaterar Josefin. 
Kvarndagen blev snabbt fullbokad och det stora intresset gör att Eldrimner planerar fler kvarndagar och andra aktiviteter för kvarnverksamhet framöver.

Arvid Lorentzon
arvid@eldrimner.com

 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB