Olle blir Eldrimners nye chef

Börjar sitt nya jobb i maj.

En biolog och matnörd som har rötterna i jordbruket och lång erfarenhet av att vara chef. Så kan man beskriva Olle Karlsson som blir ny verksamhetschef på Eldrimner. Han börjar sitt nya jobb den 3 maj.

Olle Karlsson kommer att efterträda Bodil Cornell, som nu går i pension. Olle slutar sitt jobb som enhetschef på enheten för miljöforskning och övervakning på Naturhistoriska Riksmuseet för att börja på som verksamhetschef Eldrimner i början av maj.

– Det känns otroligt kul, spännande och lite nervöst, säger Olle Karlsson.
Olle är utbildad biolog och har arbetat som chef under lång tid.
– Min farmor och farfar var bönder så jag är uppväxt med kalvdans och att man gör filmjölken själv. Mina morföräldrar odlade en hel del i sin trädgård. Mat har alltid varit viktigt för mig och jag har sedan jag var barn varit intresserad av att förstå hur saker och ting fungerar. Jag ville tidigt förstå hur man gör en ost eller hur man bakar ett bröd och experimenten i köket som barn var många.
Efter utbildning på jordbrukslinjen på gymnasiet lockade dock inte jordbrukens stordrift honom utan han utbildade sig istället till biolog och doktorerade. Efter några år på Stockholms universitet började han på Naturhistoriska riksmuseet, där han arbetat i över 20 år. Annonsen om att Eldrimner sökte ny chef såg han av en slump.
– Jag trivs bra med mitt nuvarande jobb och det är väldigt ovanligt att någon säger upp sig hos oss. Jag är nog den första enhetschefen inom forskningsavdelningen som gör det valet frivilligt sedan 1960-talet, säger han och skrattar.

Mathantverk är inte något främmande för honom. I kylskåpet hemma i Strängnäs har han ost från Jürss mejeri och han beskriver målande det närliggande mathantverksmeckat i Stallarholmen. Bokhyllan är full med kokböcker och i kylen bubblar en surdegsstart. Under en period arbetade han med strategin för Leader Inlandet och kom då i kontakt med Eldrimner och småskaligt mathantverk.
– Mat är roligt och jag har ofta funderat på om jag inte skulle unna mig att gå någon av Eldrimners utbildningar.
Verksamhetsmässigt liknar Eldrimner det Olle arbetat med tidigare.
– Jag är van vid uppdragsfinansierad verksamhet och vid finansiering som ibland kan vara besvärlig, så vissa delar kommer jag att känna igen. Däremot har jag en helt annan bakgrund än den Bodil har och jag kommer att behöva jobba på annat sätt.

När han börjar jobbet i maj kommer det till att börja med bli en läroperiod.
– Först blir det till att lyssna och tänka och fundera och prata, för att på bästa sätt använda de resurser och den personal som redan finns på Eldrimner.

Hållbarhetsfrågorna ser han som en av de viktiga sakerna att jobba vidare med, både ur social, ekonomisk och miljömässig synvinkel.
– Som jag ser det finns många av lösningarna på dagens problem i mathantverket. Jag tror absolut att mathantverket har potential att öka. Intresset för varifrån maten kommer växer och mathantverket kan absolut ta större plats.

Olle Karlsson bor i dag i Strängnäs, men kommer att flytta till Jämtland.
– Vi har en lägenhet i Åre och att åka därifrån till Ås innebär samma pendlingstid som jag har i Stockholm idag. Jag är färdig med att sitta i bilköer till Stockholm, säger Olle och skrattar.

Annelie Lanner
annelie@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB