Kålrotsakademin uppmärksammar fisk

Årets vinnare av Kålrotsakademiens Stora Pris kommer att gå till någon person eller organisation som gjort storartade insatser för fisk eller fiske.

Kålrotsakademin kommer i år att uppmärksamma både fiskarter och de yrkesmänniskor som lever på att fånga, förädla och tillgängliggöra sjömaten.
– Idag importerar vi mer än sjuttio procent av den fisk vi konsumerar och både utbudet och konsumtionen domineras av ett fåtal arter som ofta rest över halva jorden innan vi får dem på tallriken. Samtidigt håller vi på att förlora den enda yrkesgrupp som kan förse oss med lokala landningar av lokalt tillgängliga fiskarter i hela landet: de småskaliga yrkesfiskarna. Vi vill rikta allmänhetens uppmärksamhet mot bredden av fiskarter som finns i våra vatten, det rika kulturarv som finns omkring fisk, och mot de människor som utgör länken till det ekosystem som håller oss med mat, i det här fallet yrkesfiskarna., säger projektledaren Viktor Vesterberg.

I höst presenteras årets vinnare av Kålrotsakademiens Stora Pris. Det kommer att gå till någon person eller organisation som gjort storartade insatser för fisk eller fiske.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB