Vi söker nya mathantverkare till yh-utbildningen

Sök till höstens utbildningsstart senast 30 april.

I slutet av januari gav Myndigheten för yrkeshögskolan positivt besked till Eldrimner och Torsta, och det blir en fortsättning på yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk där bagare, mejerister, charkuterister och förädlare inom bär, frukt och grönsaker utbildas.

Två nya utbildningsomgångar har beviljats så i augusti startar den sjätte upplagan av Eldrimners och Torstas ettåriga yrkeshögskoleutbildning inom mathantverk.
– Vi har redan utbildat flera årskullar mathantverkare på yrkeshögskoleutbildningen och det känns positivt att Myndigheten för yrkeshögskolan har gett oss möjlighet att genomföra utbildningen igen, inte minst i ljuset av det växande intresset för lokal mat, säger Sofia Klasson, vikarierande utbildningsledare. 

Den som går utbildningen Mathantverk; bagare, bär-, frukt- och grönsaksförädlare, charkuterist, mejerist fördjupar sig branschvis, både teoretiskt och praktiskt. Till årets utbildningsomgång tas 20 studerande in från hela landet. Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad.
– Det här är en flexibel utbildning, på många sätt, men inte minst för att alla 40 veckorna inte är på plats i Ås. Men det är endast fantasin, och just nu tyvärr även pandemin, som sätter gränserna för var man kan göra sin praktik, säger Sofia.
För tiden i Ås finns det gott om tips på boende i närheten av Eldrimner.  En lista finns på eldrimner.com.

Efter utbildningen kan man starta eget eller arbeta på mathantverksföretag. Eldrimners sammanställningar visar att de allra flesta som gått utbildningen på något sätt jobbar med mathantverk antingen som anställd eller som egen företagare.
– Har du också en dröm om att få arbeta med att skapa surdegsbröd, hantverksostar, korvar, marmelader eller annat mathantverk? Då är det här utbildningen för dig, säger Sofia. 
Torsta AB fortsätter att vara huvudman för utbildningen, medan det är Eldrimner som genomför den. 

I år fick Yrkeshögskolemyndigheten fler ansökningar än någonsin om att bedriva yrkeshögskoleutbildningar. 
- Det här är den enda beviljade utbildningen inom mathantverk och att arbeta med dem som studerar yrkeshögskoleutbildningen är något av det roligaste jag hittills gjort i mitt yrkesliv. Det känns som att även vi som arbetar med utbildningen finns med på ett hörn i utvecklingen av mathantverket, menar Sofia.

Här finns mer information om utbildningen: https://www.eldrimner.com/utbildning/32498.yh-utbildning_i_mathantverk.html.

Här finns: Artiklar om yrkeshögskoleutbildningen i Tidningen Mathantverk nr1, 2021.

Har du frågor om utbildningen kan du vända dig till Sofia Klasson, 010-225 32 64 eller sofiak@eldrimner.com.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB