Isabelle lever sin mathantverksdröm

Den Eldrimnerutbildade mångsysslaren Isabelle Karlström är bland annat bonde, mathantverkare och podcastproducent. Butiken Smaklöken som hon är med och driver är en samlingsplats för mathantverket i 2021-års fokuslän Blekinge med produkter från över 70 olika producenter.

På Karlströms Gård i Jämjö i östra Blekinge har Isabelle Karlström och hennes man Markus två huvudspår; djur och maskiner. Markus driver en maskinstation och Isabelle är den som är mest engagerad i djurhållningen. 
– Jag har alltid velat ha djur och när vi kunde köpa den här gården för sju år sedan startade vi med ett fåtal. Nu har vi 110 tackor samt höns, ankor och grisar, berättar Isabelle.
 
På gården fanns också en liten gårdsbutik, som skulle bli större och ett bygge påbörjades, men det blev ändrade planer och Isabelle inledde istället ett samarbete med en annan gård i byn. De båda gårdarna ligger cirka 3 kilometer ifrån varandra och tillsammans tog de över en butikslokal inne i Jämjö, som ligger 2 kilometer från Karlströms gård. Nu är den butikslokalen ombyggd till gårdsbutik och charklokal. 
– Jag gick inriktningen charkuteri på Eldrimners Starta eget-utbildning. Den gav mig kunskap för att kunna satsa på det här och ett viktigt nätverk. Utan den utbildningen tror jag inte att jag hade startat den här verksamheten, säger Isabelle.
Än så länge har Isabelle inte hunnit vara så mycket charkuterist, eftersom hon har renoverat och öppnat gårdsbutiken Smaklöken med sin kollega, men hon har sin charklokal och har börjat göra ett par sorters varmrökta korvar och pastejer. 
– Det är en dröm att ha ett sådant här kök som man kan vara kreativ i och producera bra mathantverk i. 

Butiken Smaklöken öppnade i december 2020. Delägarna säljer egna köttprodukter och dessutom är de återförsäljare för ett sjuttiotal andra mathantverkare från Blekinge och grannlänen. 
– Utöver köttdetaljer har vi färskt bröd, ostar, marmelad och surkål i butiken. Det känns fint att ha ett brett utbud och att kunna hjälpa alla duktiga mathantverkare med försäljning. Så småningom blir det mer charkdetaljer.

Butikens läge längs E22 mellan Karlskrona och Kalmar har varit gynnsamt.
– Försäljningen gick lätt i början och det faktum att öppningen skedde i samband med julen. Gensvaret från kunderna är bra och flera är redan stammisar. En restaurang handlar till exempel både kött och mathantverk i butiken. 
Under lågsäsong har Smaklöken öppet från torsdag till lördag och under högsäsong kommer öppettiderna att utökas. 
Till Kalmar och Karlskrona åker Isabelle då och då för att sälja i rekoringarna. Då kan hon samtidigt köpa produkter från leverantörer som hon vill sälja i gårdsbutiken. 
– Nu säljer vi merparten av vårt lammkött och den andra gårdens nötkött via butiken. 

Isabelle är alltså både bonde, mathantverkare och försäljare, precis som många småföretagare är. Hon är också distriktssköterska och arbetar drygt halvtid med undervisning på Blekinge tekniska högskolas sjuksköterskeprogram i Karlskrona. 
– Det är skönt att ha en stadig inkomst medan man bygger upp företaget. Tack vare det kan jag betala av mina lån nu från början. Det är tur att jag gillar att ha fullt upp, för det senaste året har det varit fullspäckade dagar, men det är oerhört utvecklande att starta ett mathantverksföretag. Det här livet är min dröm, säger Isabelle.
Sedan ett par år tillbaka driver Isabelle även podcasten Hönsmamman, där hon besöker och samtalar med mathantverkare och lantbrukare och även om hon tagit en paus under pandemin finns nästan 20 tidigare avsnitt att lyssna på.

Isabelle lever sin mathantverksdröm i fokuslänet Blekinge (PDF)

Anna Berglund
anna@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB