Ett nytt Særimner växer fram

Den 19–21 oktober planerar Eldrimner att anordna Særimner och SM i Mathantverk på Frösö Park Hotel i Östersund. Förhoppningsvis har pandemin då släppt sitt grepp, men det kommer ändå att finnas möjlighet att delta digitalt på årets arrangemang.

Temat för årets Særimner är Mathantverkets resiliens, det vill säga den långsiktiga förmågan att hantera störningar och fortsätta utvecklas. 
– Detta är något mathantverkare är experter på och gör hela tiden. Därför är det extra roligt att ha detta tema som ligger helt rätt i tiden. I och med pandemin har det blivit särskilt aktuellt för många, säger Arvid Lorentzon som är projektledare för årets Særimner.

Programmet kommer att innehålla seminarier och paneldiskussioner med experter och erfarna mathant-verkare från alla branscher. Nätverkande och erfarenhetsutbyte med kollegor kommer också att ges stort utrymme, eftersom vi så klart hoppas att det i oktober ska vara möjligt för alla som vill att komma till Frösön och delta på plats. Vissa delar av programmet kommer även att erbjudas digitalt. På så vis kan även de som inte har möjlighet att ta sig till Jämtland vara med på distans. 

Under våren blev det klart att kocken Tareq Taylor under årets Særimner kommer prata om sin relation till mathantverket och hur han ser på mathantverkets väg in i restaurangköken. Tareq är en av landets mest kända tv-kockar som bland annat gjort flera säsonger av SVT-programmet Trädgårdstider och även Tareq Taylors matresa, i samma kanal. Han har också lagat mat i flera säsonger av Stjärnorna på slottet.
– Det ska verkligen bli roligt att få höra Tareqs syn på mathantverket. Allt eftersom programmet bli klart presenterar vi fler talare, säger Arvid.

Höstens Særimner bjuder också på en paneldiskussion på årets tema: Mathantverkets resiliens med Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre och professor i hållbar utveckling med inriktning mot hållbara livsmedelssystem vid Stockholms universitet, Adam Arnesson från Jannelunds gård, Christiane Edberg från Cum Pane ekologiska Bakverkstad och Ann-Helen Meyer von Bremen från Sunnansjö Gård.  Ann-Helen har också tillsammans med sin man Gunnar Rundgren skrivit boken Kornas Planet – Om jordens och mångfaldens beskyddare. Utifrån denna bok kommer Ann-Helen hålla ett seminarium kring kornas centrala roll i bygget av en hållbar värld. 

Utöver föreläsningarna och seminarierna under dagarna kommer det också finnas möjlighet att träffas branschvis. 
– Vid tidigare arrangemang har vi alltid fått mycket respons på att mathantverkarna tycker om och behöver branschträffarna. Därför har vi planerat in sådana under onsdagseftermiddagen, säger Arvid. 
Nytt för i år är också en träff för projektledare, tjänstemän och andra som arbetar för eller med mathantverk på något sätt, men som inte är kopplade till någon specifik bransch.

Den årliga produkttävlingen SM i Mathantverk genomförs parallellt med Særimner. Juryn bedömer produkterna under en dag.
– Att tävla i SM i Mathantverk är både härligt och läskigt, säger Anna Biärsjö från Hallongården som varit med i tävlingen fler gånger. 
Hon och andra deltagare vittnar om värdet av juryexperternas återkoppling och möjligheten att prova varandras produkter och utbyta erfarenheter med kollegor i branschen vid bedömnings-seminariet.
Prisutdelning och bedömnings-seminarier genomförs fysiskt på plats och kommer även att sändas digitalt för den som inte har möjlighet att delta på plats. 
– Nyheter i årets tävling är bland annat en klass för smälta ostar och att en egen kategori för hantverksdryck som samlar drycker både med och utan alkohol introduceras, säger Aleksandra Ahlgren som är tävlingsledare för SM i Mathantverk.

Årets Særimner kröns med middag à la resiliens av bland annat SM-produkter komponerad av Eldrimners ambassadör kocken Lena Flaten. 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB