Ny satsning ger möjlighet att utveckla matföretag

Nu finns ett nytt projekt för livsmedelsföretagare som vill kompetensutvecklas, rekrytera eller öka sin lönsamhet. Projektet är kopplat till den svenska nationella livsmedelsstrategin och syftar till att ge matproducenter och mathantverkare i hela landet bättre förutsättningar för att producera mer mat.

Projektet som heter Mer mat – fler jobb är ett samarbete mellan LRF, Livsmedelsföretagen, Krinova och Arbets-förmedlingen. Det finansieras av Europeiska socialfonden och pågår till maj 2022. Företagare och medarbetare som arbetar med livsmedelsproduktion kan ta del av de utbildningar och kurser som finns inom projektet. Företagsanalysen och kurserna är subventionerade med minst 50 % för alla deltagare och är man dessutom medlem i LRF så är det rabatt på upp till 70%. 
– Vi vill att fler ska jobba med mat i framtiden, och det enda villkoret för att ta del av våra erbjudanden är att du driver ett företag som producerar mat, säger Linda Sundström, som arbetar med företagsanalyserna som erbjuds inom projektet. 

Hittills har nästan 500 företag genomfört eller påbörjat en företagsanalys och sedan årsskiftet erbjuds också nästa steg i form av kompetensutveckling och ledarskapsutbildningar. Omkring 150 företagare och anställda har redan deltagit i någon av projektets utbildningar. En av dem som har gjort både projektets företagsanalys och gått dess ledarskapskurs är mejeristen Anna Kälvebrand som driver Ostmakeriet på Rindö och som är en av medlemmarna i Eldrimners styrgrupp.
– Innan jag blev egen företagare hade jag dålig erfarenhet av att vara ledare, men för att kunna utvecklas som företagare kände jag att det var nått jag måste ta tag i. Kursen gjorde att jag fick bättre självförtroende, kände mig stärkt som ledare och vågade anställa och leda personal, summerar Anna.
Företagsanalysen tycker hon var ett lyxigt sätt att få en genomgång av sitt företag.
– Ofta sitter man på sin egen kammare och klurar. Möjligen har jag fått höra från den som jag anlitar för att sköta bokföringen  att det ser bra ut, men företagsanalysen gav en utomståendes blick på företaget och det kändes verkligen lyxigt, säger Anna.
Hon rekommenderar fler mathantverkare att nappa på projektets erbjudanden.
– Tack vare att aktiviteterna är subventionerade kände jag att jag kunde kosta på mig och mitt företag detta, men visst kände jag först att jag inte hade tid med detta, men så här i efterhand var det verkligen värt det, konstaterar Anna.

För mer information och anmälan se www.matjobb.se 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB