Ny klass i SM - Ostar som ska smälta

I år kommer SM i Mathantverk att drypa, fräsa och osa lite extra: ny tävlingsklass är nämligen ostar som ska smältas! De här ostarna ska ha ystats specifikt för sina smältande egenskaper och dessutom ska de ha som vana att spela den absoluta huvudrollen.

-Att ysta ost med de specifika egenskaperna för en bra smältbarhet kräver också specifika kunskaper, berättar Sofia Ågren, branschansvarig för mejeri på Eldrimner.

-Till exempel behöver man ta hänsyn till fetternas förmåga att binda sig i ostmassan även när den smälts, samtidigt som det inom den här kategorin är viktigt att osten verkligen blir mjuk när den värms upp.

Såsom det kan vara när en ny tävlingsklass introduceras kan det vara svårt ibland att förutsäga precis vilka ostar som kan komma att tävla. I formuleringen för klassen finns en hänvisning till ostarna Raclette och Vacherin Mont d’Or. Dessa är ostar som traditionellt äts smälta, men klassen begränsas förstås inte till endast varianter av dem.

-Det känns jättekul att lyfta denna populära och festliga osttyp som ett inslag i tävlingen. Vi kommer att duka fram lämplig ostsmältningsutrustning till juryn, så att den verkligen får komma till sin rätt!

Definition för klassen:

"Ost som framställts för att gynna god smältbarhet och som i första hand rekommenderas att ätas smält, som huvudrollen i en rätt. I denna klass tävlar till exempel ostar som inspirerats av ostsorterna Vacherin Mont d’Or och Raclette. Stekost tävlar i egen klass."

SM i Mathantverk genomförs i samband med Særimner på Frösö park hotel i Östersund den 19-21 oktober. Mer information om evenemanget och anmälan hittar du HÄR .

Välkommen med din anmälan senast den 17 september!

 

 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB