Företag från hela landet tävlar i årets SM

SM i Mathantverk avgörs i år på Frösö Park Hotel den 19-21 oktober. Sammanlagt tävlar 175 mathantverksföretag med över 500 produkter i 44 klasser.

Företag från hela landet finns representerade i årets SM i Mathantverk. Sammanlagt tävlar 175 mathantverksföretag med över 500 produkter i 44 klasser.
– Anmälningsläget visar att mathantverkarna är fulla av energi även efter ett drygt år med pandemi och restriktioner, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren.

Produkter från företag från alla landets län finns representerade i årets tävling. Allra flest företag har anmält sig från Gävleborgs län, men även Skåne, Västra Götaland och Jämtland har många anmälda företag. (Deltagarlista bifogas.)
– Det är glädjande att se många av Eldrimners tidigare studerande från yrkeshögskoleutbildningen och elever från utbildningen Starta Eget mathantverksföretag finnas med i startfältet, säger Aleksandra Ahlgren. 

Innovationstänk präglar många av årets tävlingsprodukter och intresset för stekostar håller i sig. Det är också många som vill tävla med mjölksyrade produkter.
–  Det händer även mycket inom hantverksdryck så inför årets tävling introduceras det som en egen kategori, det blir spännande att följa utvecklingen inom den branschen, säger Aleksandra Ahlgren.

SM i Mathantverk har anordnats av Eldrimner sedan 1996 och tävlingsprodukterna bedöms även i år av en jury bestående av både experter och lekmän från olika delar av landet och från olika yrkesgrupper. I år görs jurybedömningarna på Frösö Park Hotel i Jämtland den 19 oktober. Onsdag den 20 oktober sänds prisceremonin digitalt, för de som inte deltar på plats. Dagen efter genomförs branschvisa bedömningsseminarier där alla tävlingsdeltagare kan få återkoppling kring sina produkter och ställa frågor till juryns experter.
– Att tävla innebär inte bara spänning och medaljchans. Det är också ett tillfälle att få värdefull återkoppling från juryns experter som kan användas i produktutvecklingen. Många tävlingsdeltagare berättar att bedömningsseminariet som hålls efter tävlingen givet dem viktiga nycklar för framtiden, säger Aleksandra Ahlgren.

Årets SM i Mathantverk arrangeras i samband med Eldrimners idé- och kunskapsmässa Særimner och arrangemangets tema; Mathantverkets resiliens går igen i festmiddagen. Tävlingsprodukterna tas i år tillvara genom att prisbelönta kocken Lena Flaten lyfter in i dem i festmiddagen efter prisutdelningen. Hon kommer att inspirera och väcka idéer kring hur mathantverket kan användas på olika sätt.

Deltagarlista, SM i Mathantverk 2021

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB