Hösten bjuder på nya svampböcker

Lagom till hösten har Niki Sjölunds nya bok Vildplockad svamp getts ut. Den har undertiteln Ätliga svampar från den svenska naturen och tar upp Nikis 45 favoritmatsvampar. Året innan kom Elle Nikishkovas Svampbok för matälskare ut. I den presenterar Elle de 20 matsvampar som hon tycker är godast.

Båda böckerna är uppbyggda på liknande sätt. Den inledande delen tar upp fakta om vad svamp är, hur svamp har använts i olika länder och vilken utrustning en svampplockare behöver. Därefter presenteras de utvalda matsvamparna med text och bild. Båda författarna är utöver det även noga med att gå igenom vilka svampar som är giftiga och hur dessa känns igen. 
Sist kommer receptdelen som i båda böckerna innehåller vegetariska recept på bland annat soppor, pastarätter och tillbehör. I Nikis bok finns även några recept på sötsaker med svamp, bland annat en toscakaka med torkad svamp. Niki har fått receptet av svampkonsulenten Ingmo D’Amario som hållit kurser i Eldrimners regi och som då ofta bjudit på just detta bakverk. Niki nämner även Eldrimners ambassadör, kocken Lena Flaten, som han ibland håller svampkurser tillsammans med.
Båda böckerna är fina att bläddra i, lätta att läsa och lockar till fler skogsutflykter och mer svampplockning. 
För den som söker ytterligare inspiration och kunskap kan det vara intressant att veta att både Niki och Elle är aktiva på instagram som 
@neonatur respektive @ellesutemat. 
I oktober 2020 medverkade dessutom Elle i Meny i P1. Programmet heter De underskattade svamparna och finns fortfarande att lyssna till, på Sveriges Radios hemsida. Nikis bok är utgiven av Natur & Kultur medan Elles bok getts ut av Calazo förlag.

Viktoria Vestun
viktoria@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB