Nu är årets FM avgjort

Åländska mathantverkare stärkte Åland som gastronomisk region.

I början av oktober avgjordes FM i Mathantverk för sjätte gången. Den här gången hölls tävlingen i Mariehamn på Åland.  Sammanlagt bedömdes 75 olika produkter från 42 företag från hela Finland av 6 olika jurygrupper. Bland guldmedaljörerna återfinns bland andra Eldrimners tidigare kursdeltagare från Mattas gårdsmejeri från Sund på Åland.

Den största produktkategorin var bageriprodukterna med sex klasser. Enligt Eija Lamsijärvi, ordförande för Mathantverk i Finland, är mångfalden av olika bröd intressant. Dels ser brödtraditionerna olika ut beroende på var i landet man befinner sig, dels använder man olika tillverkningsmetoder och kombinationer av sädesslag, bär och frukt. 

Tävlingskategorin Innovativt mathantverk tycker arrangörerna alltid är spännande. Den här gången gick guldet till Nordic for you i Mellersta Finland för deras Lunch2Go-produkter. Produkterna är framtagna på ett hållbart sätt genomgående från råvaror till förpackning och transporter. I samma klass gick brons till Lappland och produkten var Lapplands Kaskinaurismajoneesi, en majonnäs smaksatt med majrova.
– Det intressanta är att använda majrova som smaksättare, eftersom majrova är en gammal kulturväxt som man nästan har glömt bort. I norr bli rovorna sötare och saftigare tack vare de ljusa nätterna och kallare klimatet och det är roligt att man använder rovorna som råvara, säger Eija Lamsijärvi.

Generellt var nivån hög på tävlingsprodukterna.
– Vinnarprodukter som vann inom kategorin bär-, frukt- och grönsaker höll så bra klass att de även skulle ha stått på prispallen under SM i Mathantverk i Sverige, som är en större tävling, enligt juryns ordförande Lena Flaten, som även är juryordförande i den svenska tävlingen.

Tävlingsledaren Åsa Kronhed-Sogn är framför allt stolt över de åländska mathatverkarna.
– De är fantastiska som levererar på så hög nivå att de kammade hem fem guld. Det stärker Åland som gastronomisk ö.

Nästa års FM i Mathantverk arrangeras den 21 till 23 september 2020 i Villmanstrand i Södra Karelen.

Alla pristagare finns här: https://mathantverkfm.fi/wp-content/uploads/2021/10/Vinnare-FM-i-Mathantverk-2021_SE_FI-2.pdf

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB