När årets Særimner invigdes berättade Bodil kort om sin och Eldrimners resa. I samband med det utsågs hon till ambassadör.
– Det känns hedrande att fortsätta få vara en del av Eldrimner, sa Bodil Cornell.
Redan 2007 började Eldrimner arbeta med att utse ambassadörer för mathantverket och först ut var Carl Jan Granquist och Ana Martinez. Gruppen har därefter växt med två nya ambassadörer vartannat år. Ambassadörerna är en stor tillgång för Eldrimner och alla har mycket att bidra med inom sina verksamhetsområden. Gemensamt för dem är att alla arbetar med mat på olika sätt.
Årets andra nyutsedde ambassadör är kocken Tareq Taylor, som i sitt välbesökta föredrag på Særimner pratade bland annat om hur han återupptäckte mathantverket och hur han kommit att uppskatta det så mycket. Han skickade också med mathantverkarna att de ska berömma sig själva.
– Ni är grymma! Utan er hade det inte blivit någon nordisk matrevolution, säger Tareq Taylor.
Det var just idén om att dokumentera den nordiska matrevolutionen som fick honom att återupptäcka mathantverket. Tillsammans med en kollega reste Tareq runt i Norden och filmade förädlare.
– Skatt efter skatt efter skatt uppenbarade sig. Det var verkligen som en kista som öppnade sig och det som vi trodde skulle ske, skedde verkligen.
Under de tre år som han arbetade med Nordic Cookery, som tv-serien heter, besöktes 98 olika platser i Norden och Baltikum och det gjorde att Tareq verkligen fick närkontakt med mathantverket.
– Jag älskar att jobba med mat och jag älskade att gå på restauranghögskolan, men vi vidrörde inte förädling. Det närmaste vi kom förädling var att öppna en burk surkål, men vi hade ingen aning om hur den gjordes. Om någon skulle ha frågat mig för 20 år sedan var mitt mathantverk att jag stekte biff och gjorde duchesspotatis. Idag syrar jag grädde, stoppar korv, torkar, fermenterar och gör kombucha. Jag har insett att mathantverket är en stor del av den nordiska gastronomin.
Tareq tror inte att han är ensam om att under en period ha förlorat kontakten med mathantverket.
– Det gick förlorat ett tag i Sverige i efterkrigstiden, men nu har det återhämtat sig, något kopiöst.
Han hoppas innerligt att den utvecklingen fortsätter.
– När jag var sju år gammal gick jag till fiskaffären och köpte sill. När jag kom hem fileade jag den, stekte den och gjorde potatismos till mig och min katt. Nu finns det nästan inga fiskbutiker längre och det är en kulturskatt som har gått i graven. Jag hoppas att det blir ändring på detta.
Tareq ser också att mathantverket kan vara en viktig faktor för till exempel besöksnäringen.
– Matturismen har växt de senaste 15–20 åren och kommer att fortsätta växa fram av den enkla anledningen att vi är njutningsvarelser. Många mathanverkare tillsammans kan bli väldigt starka, kanske tillsammans med sin kommun, eftersom de små producenterna kan hjälpa till att stärka den gastronomiska identiteten, som vi till exempel ser på landsbygden i Italien.
Han ser dock också att det svenska mathantverket behöver stöd och att det behöver göras verkstad av den livsmedelsstrategi riksdagen beslutat om.
– Varannan tugga vi äter är importerad, och om man vill nå någonstans med livsmedelsstrategin är det här man måste börja. I butiken är det emotionella valet, det som står dig närmast hjärtat, som avgör. Om man vill bygga en matnation måste man bygga ett emotionellt värde till produkterna.
Tareq berättar att hans förslag för att livsmedelsstrategin ska märkas i samhället är att ordna fester och festivaler.
– Genom att lyfta fram produkterna och personerna bakom mathantverket får man kunderna att känna sig emotionellt knutna till det och de kan i sin tur sedan påverka handlarna.
Han vill också se fler berättelser kring mathantverket.
– Mathantverket måste lysa och det enda som kan göra det är människorna bakom det. Det finns en människa bakom varje produkt. Berätta den historien och ge era produkter sin berättelse.
– Min mormor tog mig i handen när jag var liten och lärde mig göra flädersaft. Vi plockade fläder, kokade sockerlag, skrubbade citronerna. Idag när jag dricker flädersaft ser jag mormors ansikte framför mig. Hantverket är den starkaste minnesframkallaren.
Tareq Taylor återkom till att svenska mathantverkare behöver skryta mer,
– Mathantverk i Sverige är bland det bästa i världen. Och det är på tiden att vi vågar att säga det! Ni mathantverkare förgyller allas liv!