Syftet med märkningen är att försöka bidra till att bevara gamla anrika äppelsorter och att uppmärksamma svenska folket på den smakskatt vi har i vårt land.
– Äppelsorterna är en del av vårt kulturarv och värdefulla att bevara för framtida generationer. Det gör vi bäst genom att använda dem, säger Kimmo Rumpunen, forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare samt ledamot av Svenska Musterier.
Hittills har 340 äppelsorter kvalificerat sig, men ofta har dessa äppelsorter fått stå tillbaka för mer högpresterande nyplanteringar. Svenska Musterier vill nu ta vara på det ökande intresset för svensk råvara och dess smakvariationer och runt om i Sverige tas nu allt fler initiativ till nyplantering av dessa äldre sorter.
– Våra gamla anrika äppelsorter erbjuder en mångfald av smaker. Med sina ofta djupa och kraftiga aromer lämpar de sig ypperligt att göra äppelmust på. Precis som med vin kan vi prata om ”äpplets och mustens terroir” där sort, jordmån, odlingsplats, skötsel, skördetillfälle och väder och vind bestämmer smaken, säger Kimmo Rumpunen.
Under hösten har sex mustaktörer runt om i Sverige lanserat äppelmuster med märkningen Kulturmust; Brunneby Musteri, Cored Musteri, Hallarnas Must, Kiviks Musteri, Rörumsro Frukt&Must och Norrtelje Musteri.
– Kulturmustmärkningen är ett steg på vägen för att bevara de fina gamla äppelsorterna som odlats i Sverige under lång tid, men som nu håller på att försvinna, säger Katarina Holmberg som driver Norrtelje Musteri.
Text: Annelie Lanner
Foto: Svenska Musterier