Brödbilder på Instagram gav SM-medaljer

Hundra mil ifrån varandra ville både Lilian och Maja baka bättre bröd. Tack vare varandras bilder på Instagram har de blivit kollegor som får varandra att växa och väldigt goda vänner På SM i Mathantverk 2021 tog de båda bagarna sammanlagt fyra medaljer.

Eldrimners tidigare yrkeshögskoleelev Maja Olsson, som driver Majas Skafferi i Undersåker, strax öster om Åre tog guld i smaksatt surdegsbröd och silver i kulturspannmålsklassen med Bybrödet med Ölands lantvete och svedjeråg. Maja är en av de unga bagare som redan har mycket rutin och som dominerade surdegsbrödens prispall i SM i Mathantverk 2021. Hennes goda vän och kollega Lilian Sagerfors som driver Ekenäs hantverksbageri i Ekenäs söder om Kalmar vann med sin Svedjeråg i rågklassen och med Uddens ljusa i veteklassen.
– Vi hittade varandra via våra brödbilder på Instagram, blev vänner och nu peppar vi varandra till att förbättra våra bröd, förklarar Maja.
– Det var väldigt konstigt, men när jag kollade på Instagram och undrade ”när tog jag den här bilden” så märkte jag att det var Majas bilder. Den hade kommit upp som förslag på någon jag skulle följa. När jag gick in på Majas konto så märkte jag att vi bakar så sjukt lika, vi använder exakt samma mjöler och vi har samma bullrecept, säger Lilian.
– Men 100 mil ifrån varandra, fyller Maja i.
Maja och Lilian tog kontakt via Instagram och när Maja skulle åka på semester hälsade hon på Lilian. Efter det besöket fortsatte de att hålla kontakten och i samband med SM i Mathantverk 2020 umgicks de ett dygn. Under 2021-års SM blev det fyra dygn.
– Vi tänker på samma sätt och vi blir taggade av samma saker. Vi kan stötta varandra. Och förstå vad som är svårt och vad som är lätt. Och vad vi tycker är kul, berättar Maja och Lilian i munnen på varandra.
– Vi har nog följt hjärtat och inte hjärnan, när vi startade våra bagerier, men vi förstår också svårigheterna, säger Maja.
– Förhoppningsvis kanske vi blir lite mer företagare framöver. Just nu är vi nog enbart bagare, säger Lilian.
Maja har gått flera bageri-utbildningar och Lilian är utbildad kock och hemmabagare, som bakade väldigt mycket. Efter ett år som anställd i ett bageri på Öland där hon lärde sig att baka i större skala och att vika croissantdegar startade hon sitt eget bageri i Ekenäs strax söder om Kalmar. Lilian startade ungefär ett år innan Maja.
– När jag skulle starta mitt företag, Majas Skafferi, hade jag sparat ner en bild från Instagram på Lilian där hon bakade. Hon och den bildenvar min målbild. Och nu är vi kompisar och kollegor. Det är fantastiskt, säger Maja.

 

Följ @majasskafferi och @ekenashantverksbageri på Instagram.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB