Efterfrågan på svensk hantverksost ökar

Suget efter svensk hantverksost fortsätter. Det skulle behövas både fler hantverksmejerier och de som redan finns skulle behöva öka sin produktion.

Svensk hantverksost har utvecklats mycket under de senaste 20 åren. Kunskapen om tillverkningen har ökat vilket gjort att kvaliteten har blivit bättre och jämnare. Svensk ost håller numera internationell klass och kan konkurrera med både italiensk och fransk ost.
– Det finns bra produkter och det finns kunder. Restaurangerna har fått förtroende för svenska hantverksmejerier. Den prognos som vi gör nu är att innan det här året är slut är efterfrågan större än tillgången, säger Markus Femling som arbetar på grossisten Martin & Serveras dotterbolag Grönsakshallen Sorunda och Smakriket.

Under pandemin fick många hantverksmejerier sälja mindre mängder ost till restauranger, men för många kompenserades det av att folk lagt mer pengar på den mat de lagat hemma. Då var bedömningen från Grönsakshallen Sorunda att efterfrågan på hantverksmässigt tillverkad ost var på väg att skjuta i höjden. Den prognos de gjorde då var att när restaurangerna kommer igång med sin verksamhet igen efter pandemin kommer både deras efterfrågan, konsumenternas i dagligvaruhandeln och försäljningen i gårdsbutiker på besöksmålen kommer att öka.
– Det är precis vad som har skett just nu, säger Markus Femling.

Hos Grönsakshallen Sorunda jobbas det nu för att öka de långsiktiga beställningarna från de som de samarbetar med.
– Tillsammans med producenterna väljer vi nu ut vilka varor vi ska arbeta med. Nu hoppas jag att hantverksmejerierna lyfter blicken och tittar ett år, eller längre, framåt. Vi kräver inte att våra samarbetspartners ska leverera några enorma volymer, men vi måste veta hur mycket de kan leverera, så att vi kan ha en gemensam planering, säger Markus Femling.

På Eldrimner gläds naturligtvis Sofia Ågren, som arbetar som branschansvarig för mejeri, åt den här utvecklingen.
– Nu hoppas jag att de hantverksmejerier som finns vågar ta chansen, både på att lägga mer fokus på stjärnprodukterna i sina sortiment, men förstås också på att växa, och för det behövs kunniga människor för dem att anställa. Så det behövs också att fler utbildar sig till mejerister, till exempel på vår yrkeshögskoleutbildning i mathantverk, säger Sofia Ågren.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB