Amanda prisades för hållbarhet

Redan under pågående utbildning fick Amanda Hansson som går charkinriktningen på Eldrimners ettåriga yrkeshögskoleutbildning i mathantverk stipendium av sin hemkommun för hållbarhetstänket som hon och hennes pappa har på gården och i förädlingen.

När Amanda inte studerar på Eldrimner i Ås, eller hos något av de mathantverksföretag där halva utbildningen är förlagd, driver hon och hennes pappa Hållsunga gård och skafferi i Kärna i Kungälvs kommun, inte långt från havet. Gården är ett ekologiskt jordbruk som producerar mjölk, kött och växtprodukter. Förädlade produkter från gården säljs vid utvalda tillfällen. Det kan vara ko-feta, grillost och brynost, saft och sylt av frukt och bär från närområdet samt färska och inlagda grönsaker från grönsakslandet. Amandas pappa har hand om jordbruket, medan hon ansvarar för försäljningen och förädlingen.  
– Jag har alltid varit matintresserad och har en teoretisk utbildning i måltidsekologi från Örebro universitet. Under den utbildningen fick jag upp ögonen för att äta och producera mer hållbart och eftersom jag gärna vill göra det på egen hand så tyckte jag att det var bra att komplettera med den här utbildningen, säger Amanda.

Hållsunga gård har 65 mjölkande kor och ungefär 150 kalvar, stutar och kvigor. Gården är ekologiskt certifierad och det odlas vall, spannmål och åkerbönor. Strax före julen 2021 fick Amanda och hennes pappa Kungälvs kommuns hållbarhetsstipendium på 10 000 kronor.
– Det är jätteroligt att de uppmärksammar oss på det här sättet, säger Amanda.
Stipendiet har delats ut sedan 2005 och syftet är att uppmuntra till insatser som bidrar till hållbar utveckling, både lokalt och globalt. Det menar Kungälvs kommun att Hållsunga gård och skafferi gör på flera sätt: den ekologiska odlingen, djurhållningen som bidrar till biologisk mångfald, arbetet med hela kedjan från produktion till försäljning samt att de bidrar till folkbildning genom kommunikation och kunskapsspridning till konsumenter i Kungälvs kommun. På företagens Facebooksida skriver Amanda både om när de har något att sälja, men också om till exempel vad korna äter och varför de vill ta vara på äpplen från närområdet.
– Vi vill kunna utvecklas och förädla mer i framtiden. Men då krävs det investeringar, så de här pengarna kommer till stor nytta, men framför allt är det roligt att det uppmärksammas och att kommunen över huvud taget har ett stipendium för hållbarhet att dela ut.

När Amanda har avslutat yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk blir det ännu mer förädling. Under det kommande året hoppas Amanda få bygglov för tillverkning av chark och mejeriprodukter. Korv är något som hon har fått upp ögonen för under utbildningen.
– Det finns inte så mycket bra korv. Det skulle jag gärna göra mer av. Gärna av gräsbeteskött, men jag har insett att det behövs fett från gris om man ska göra korv. Nu ska jag försöka övertyga pappa att vi ska ha grisar också, säger Amanda.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB