Nya mathantverkare på väg ut i verkligheten

Det här året är det 16 blivande mathantverkare som utbildas på yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk på Eldrimner. De kommer från olika delar av Sverige och en från Åland. Hälften är män och hälften är kvinnor och här finns personer i olika åldrar. De studerande har också vitt skilda idéer om vad de ska göra efter utbildningen, men mathantverket förenar dem.

På yrkeshögskoleutbildningens inriktning mot bär-, frukt- och grönsaksförädling går Elis Kummel Welter och han hade redan när han började utbildningen en tydlig idé om vad han vill tillverka. 
– Det är kombucha! Jag tycker generellt att det är spännande med fermenterade drycker. 
Dryckesintresset har han haft med sig länge sedan han i sena tonåren började göra cider. Han utbildade sig till landskapsarkitekt, men kände att kontorsjobb sittande framför en dator hela arbetsdagen inte var riktigt rätt för honom.
– Min mamma läser Tidningen Mathantverk och tipsade mig om den här yrkeshögskoleutbildningen.
När Elis har avslutat utbildningen är planen att hyra en lokal i Leksand där han bor.
– Jag hoppas kunna sälja min kombucha i rekoringar och till restauranger. Det känns som om det finns en potentiell kundkrets i området och inte några större kombuchatillverkare.
Elis vet naturligtvis hur en riktigt bra kombucha ska smaka.
– En riktigt bra kombucha är lagom sur, utan att vara vinägrig. Den är lite sträv liksom och inte för sötsliskig. En bra kombucha är lite mer komplex och har gärna någon slags fruktsmaksättning, säger han.

För Anna Lans, som utbildar sig till mejerist på yrkeshögskoleutbildningen, är det ett steg i att utveckla sambons hemgård i Järkvissle utanför Sundsvall.
– Vi har precis tagit över min sambos familjegård och vill utveckla den och i framtiden bygga mejeri.
Anna kommer från Stockholm och har tidigare bland annat jobbat som biträdande säljchef på olika bensinstationer.
– Jag har bytt livsstil helt och hållet. Jag har längtat bort från stan och hade hört talas om Eldrimner och hört att yrkeshögskoleutbildningen ska vara en gedigen utbildning med bra lärare och mycket praktik, säger hon.

Hedvig Bergsten går yrkeshögskoleutbildningens bageriinriktning. Hennes framtidsplan är att kombinera sina tidigare studier från Sveriges Lantbruksuniversitet med bakningen. 
– Det som lockade mig med den här utbildningen är att mathanverket verkligen är i fokus. Det är otroligt intressant att vi jobbar så mycket med kulturspannmål.
Tidigare har Hedvig en kandidatexamen i livsmedelskunskap från SLU. Hon har också jobbat extra på en stor konventionell kvarn och på café. Fram till nu har bakningen varit hennes hobby.
– Efter utbildningen vill jag gärna jobba som bagare och kanske till och med ha ett litet bageri där jag kan leva ut min bagardröm, men senare hoppas jag kunna kombinera det akademiska med bakning. Det känns som ett forskningsfält där det händer mycket, säger Hedvig.

En av de yrkeshögskolestuderande som valt charkinriktningen är Adrian Ottosson. För honom, som är intresserad både av jakt och mat, är förädling en möjlighet att kunna bo på landsbygden.
– Jag är uppvuxen på en mjölkgård i Totebo utanför Västervik. Min syster och svåger har tagit över gården och ställt om till köttproduktion och där har jag jobbat en del med styckning och förädling, säger Adrian.
På sikt vill han gärna starta eget företag, i anslutning till släktgården, men under utbildningen har han insett att han först vill lära sig mer och knyta fler kontakter i branschen. 
– Jag är inte någon stadsmänniska. Eftersom jag kommer från ett litet samhälle och en gård har jag insett att jag trivs med det och vill ha det så igen, säger Adrian.

 

Har du frågor om Eldrimners och Torstas ettåriga yrkeshögskoleutbildning i mathantverk?
Här finns mer information: Yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk.
Du kan också kontakta Katrin Sahlin som är utbildningsledare: 010–225 34 64 eller katrin.sahlin@eldrimner.com.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB