Samarbete förlänger säsongen

För att erbjuda fler kunder mathantverk, behålla duktig personal och förlänga säsongen har Norrtelje Musteri och Rådmansö Bageributik gått ihop och startat den säsongsöppna butiken Bröd & Must i centrala Norrtälje. Där säljs både deras egna produkter och annat lokalt mathantverk och konsthantverk.

I centrala Norrtälje finns sedan några år tillbaka mathantverksbutiken Bröd & Must. Här säljer hantverksmusteriet Norrtelje Musteri sina egna produkter och Rådmansö Bageributik säljer sitt bröd. Dessutom erbjuds produkter från ett tiotal andra mathantverkare i trakten. En av initiativtagarna är Katarina Holmberg från Norrtelje Musteri.
 – Jag tror att det är bra för båda våra företag att komma in i centrala Norrtälje, eftersom de annars ligger en bit utanför. Mitt musteri ligger i utkanten av Norrtälje och bageriet ligger ute på landet, i Södersvik på Rådmansö.
 

Musten som säljs i butiken i centrum tillverkas i musteriet och brödet, bullarna och bakverken bakas i bageriet i Södersvik. Bagerivarorna transporteras till Bröd & Must med bil. Det tar ungefär en kvart. Från musteriet tar transporten bara fem minuter. Det är personal från bageriet som bemannar butiken. 
– Det har blivit ett sätt för bageriet att kunna behålla sin duktiga personal året runt. Under hösten, vintern och våren har bageriet lågsäsong och då finns det möjlighet att jobba i den här butiken istället, förklarar Katarina.
Hyran av lokalen delar de båda företagen på, enligt försäljningsvolym, och varje månad stämmer de av hur mycket produkter varje företag har sålt och delar upp intäkterna.

Katarina upplever att Bröd & Must har gjort att både hon och bageriet har lockat nya kundgrupper.
– Framförallt är det brödet som lockar kunder och du kan också flanera förbi den här butiken och gå in och fika. Mitt musteri ligger i utkanten av stan och dit måste du ta bilen. Jag tycker att vi har fått fantastiskt fin respons från kunder och från de andra företag vars produkter vi också säljer. 
– Det känns roligt att kunna hjälpa och lyfta andra småproducenter. Det finns jättemånga duktiga mathantverkare i regionen. Hos oss kan man nu, utöver must och bröd, köpa allt från lokalt tillverkad rapsolja till chilisåser och kombucha och dessutom säljer vi en del konsthantverk.

Planerna på att starta en gemensam butik växte fram under åren.
– Det är kul med kollegor. Som mathantverkare är man annars ganska ensam, konstaterar Katarina.
För samarbetet har det varit viktigt att de trivs ihop och att de delar värderingar om både företagande och om mat. 
– Vi vill att allt bröd, och egentligen allt vi äter, ska vara gott, näringsrikt, helst närproducerat och gjort med omtanke för miljön, skriver Kristofer Dethorey på Rådmansö bageributiks hemsida och det skriver naturligtvis även Katarina under på.
– Det kommer aldrig gå att samarbeta om man går och retar sig på varandra. Det får inte skava någonstans, säger hon.

Bröd & Must har haft öppet i Norrtälje torsdagar, fredagar och lördagar under lågsäsong. Drömmen vore att hitta ett sätt att ha öppet året runt, men dit har kompanjonerna inte nått ännu. 
– Det har varit svårt att hitta tiden till att utveckla Bröd & Must, eftersom vi har så mycket att göra i våra respektive verksamheter. Det vore fantastiskt att ha en person som hade ansvar för allt som har med butiken att göra.
Det är något som kan bli verklighet i framtiden, för planer och drömmar är det ingen brist på. En annan lokal med möjlighet till uteservering och kundtoalett ingår också i de mer närliggande framtidsplanerna. 
– Drömmen som vi pratar om allt oftare är en större verksamhet, en slags lokal saluhall, där vi också skulle kunna ha föredrag och erbjuda kunderna att möta producenterna, säger Katarina.

 

Här kan du se en film från Bröd & Must och en intervju med Katarina.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB