Nu lanseras Sveriges första ekologiska kvarnkarta

I Sverige finns en fantastisk mångfald av ekologiskt mjöl och andra spannmålsprodukter, men de hittar inte alltid ut till landets butikshyllor. Hittills har det inte heller funnits någon sammanställning av alla ekologiska kvarnar. Därför lanserar Organic Sweden Sveriges första ekologiska kvarnkarta.

Syftet med satsningen är att lyfta mångfalden av producenter inom spannmål och att hjälpa inköpare – restauranger, hotell, bagerier, konditorer och butiker – att hitta hantverksmässiga produkter.
– Tack vare ekologiska kvarnkartan kan vi få fler bagare, konditorer och kaféägare att upptäcka den stora rikedom av kulturspannmål som vårt land har att erbjuda, säger Maud Brinckmann på Warbro Kvarn. 

På ekologiska och KRAV-märkta spannmålsgårdar används inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel för att komma till rätta med skadedjur, svamp och ogräs. I stället tar man till andra innovativa lösningar som att gynna nyttodjur, planerad växtföljd och mekanisk ogräsbekämpning. Det är några av anledningarna till att ekologiska gårdar i genomsnitt har 50 procent högre artrikedom av växter och pollinerare.
– Genom att lyfta Sveriges ekologiska kvarnar stöttar vi i förlängningen en matproduktion som hjälper oss att möta vår tids stora utmaningar – förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringarna, säger Charlotte Bladh André, vd på Organic Sweden.

De flesta kvarnarna på ekologiska kvarnkartan ligger i Västra Götaland, Skåne, Halland och Mälardalen där en stor del av Sveriges spannmål odlas. Av de totalt 33 företag är det fem som är anslutna till Eko-Portalen – en digital plattform som kopplar ihop ekologiska producenter med inköpare. De fem kvarnarna är Saltå Kvarn i Järna, Warbro Kvarn i Sörmland, Bager’s i Skåne, Berte Qvarn i Halland och Stora Hällsta i Västmanland. Tillsammans erbjuder de både ett brett och djupt sortiment inom kategorin ekologiskt spannmål med produkter som exempelvis stenmalet mjöl på kultursorter som enkorn, emmer och ölandsvete samt flingor, gryn och kross för matbröd, sallader och gröt.

Bakom initiativet till Sveriges ekologiska kvarnkarta står Organic Sweden – branschorganisationen för alla aktörer på marknaden för ekologisk mat och dryck. Sveriges ekologiska kvarnkarta är fritt tillgänglig att ladda ner och sprida vidare. 

Via den här länken kan du läsa mer och ladda ner kvarnkartan.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB