På fredagskvällen den 2 september 2022 presenterades resultatet av det första Nordic Artisan Food Awards någonsin vid Stora Skuggans Värdshus, på Norra Djurgården i Stockholm där tävlingen hållits. Sammanlagt bedömdes över 400 produkter i 28 klasser av olika jurygrupper.
Eldrimner arrangerar årligen SM i Mathantverk. Denna tävling har i år utökats till att omfatta hela Norden och företag från hela Norden har valt att tävla. Deltagarna är alla småskaliga producenter från de olika nordiska länderna, med flest deltagare från Sverige. (Se resultatlista nedan.) Sammanlagt tävlade över 400 produkter i 28 klasser.
– Tävlingen har samlat Nordens främsta mathantverk och ger kraft åt manifesterandet av hantverket, passionen och kunnandet som ligger bakom de här produkterna. Juryns bedömningar är viktiga för företagarnas produktutveckling, säger Aleksandra Ahlgren som är tävlingsledare.
Dels delades guld, silver och bronsmedaljer ut beroende på hur många poäng varje produkt fick. Dessutom delades priset ”best in class” ut till den produkt som fick högst poäng i sin klass.
Getternas och de stora ostarnas år
I klassen för hårdost och pressade ostar var Kerstin Johansson från Almnäs Bruk ordförande.
– Jag ser en trend att mejeristerna ystar ostar av det mer maffiga stora formatet. En del är riktiga bjässar och några av dem är riktigt bra med tydlig karaktär. Man vill helt enkelt inte sluta äta, säger Kerstin Johansson.
I blåmögelklassen vann en ost ystad på getmjölk, Vildgeten från Åsbergets Gårdsmejeri i Jämtland.
– Det är inte helt vanligt. Nu hoppas vi att fler peppas att driva getmjölksmejeri och inspireras av att getmjölken är mer mångsidig än vad många kanske tror, säger Sofia Ågren som arbetar som branschansvarig för mejeri på Eldrimner och som är en av dem som jobbat med tävlingen.
Hon gläds också åt att de som är nya vågar tävla.
– Jag hoppas på att trenden att ännu fler nya mejerister vågar sig in i tävlingen fortsätter. Vi blir så glada när en ny produkt välkomnas in på marknaden med en medalj och för dem som inte får medalj är juryns feedback väldigt värdefull, säger Sofia.
Osku och hans fru fick medalj i varsin klass
I brödklasserna syntes en stor bredd av tävlande från hela Sverige.
– Det är roligt att hela landet är representerat och även roligt att vi hade deltagare även från Finland Åland och Norge i kategorin tunna/platta bröd, säger Arvid Lorentzon som arbetar som branschansvarig för bageri på Eldrimner.
Han konstaterar också att olika sorters kulturspannmål fortfarande dominerar veteklassen och även i vissa av rågbröden.
– Det är naturligtvis extra roligt att flera tidigare studenter från Eldrimner var med och placerade sig högt i tävlingen, säger Arvid.
Klassen surdegsbröd med råg vanns till exempel av Nettan Sahlin som driver Gnesta hantverksbageri. Hon utbildade sig till bagare på Eldrimners yrkeshögskoleutbildning och tävlade med sitt bröd Ren Råg. En annan Eldrimnerutbildad bagare som lyckades bra i tävlingen är Osku Varis som driver bageriet Skogskråkan. Han fick brons i samma klass för sitt Kråkans Råg.
– Jag har bakat det här brödet så ofta. Det innehåller råg från Warbro Kvarn och naturligtvis även en massa kärlek, säger Osku Varis.
Företaget Skogskråkan som han driver tillsammans med sin fru, fick också brons för sitt honungsmjöd i klassen för jästa drycker.
– Det är bra att vi fick en medalj var, säger Osku.
Tobias delade guldet med sig själv
Kocken Ulrika Brydling var ordförande för jurygruppen som bedömde grönsaksförädlingsprodukter.
– Hos oss var det över lag hög kvalitet på hantverket och många spännande produkter, säger Ulrika.
Vinnare i klassen för baljväxtprodukter var det danska företaget Contempehrary, som delade guldet med sig själv!
– Det är helt fantastiskt att få dela guldet med sig själv, säger Tobias Noe Harboe som är en av grundarna till Contempehrary, som utvecklar nordisk tempeh, som ursprungligen är en bönbaserad maträtt från Indonesien.
Juryn menade att deras bönsås Contempehrary Condiment 0# var både komplex och unik och något som man alltid vill ha med sig och att deras Nordisk Tempeh förändrar åsikten om vad tempeh kan vara.
Råvarans betydelse lyfts av Kimmo Rumpunen, som är forskare vid SLU i Alnarp och som var juryordförande för hantverksdryckesklasserna samt klassen för söta produkter till dessert.
– Ofta kan det enkla vara det bästa under förutsättning att råvaruvalet gjorts med omsorg och råvaran hanterats på optimalt sätt och med rätt val av metod för tillverkning. Produkter som premierats med höga poäng har alltid haft ett fokus på både utseende, doft och smak, konstaterar Kimmo.
Klassen mjölksyrade grönsaker vanns av Kjell Peterson från Casseroll Food Truck. Han vann med sin dubbelsyrade rödkål, en produkt som juryn tyckte var både charmig och fantastisk som passar till allt från grillat till pizza. Kjells glädje på prisutdelningen gick inte att ta miste på.
– Äntligen, ropade han när han fick ta emot medaljen av juryordföranden, kocken och matskribenten Jens Linder.
Gävleborg dominerade flera klasser
Vinnaren i klassen för lufttorkad korv vanns av Fävikare från Undersåkers Charkuterifabrik. I övrigt dominerades charkklasserna av produkter från Diléns i Gävleborg. Bland annat fick de guld och best in class för sitt isterband. Även i fiskklasserna dominerade företag från Gävleborg. Bergmans Fisk & Rökeri i Saltharsfjärden fick guld oför sin stekta inlagda strömming samt för sin böckling. Juryn var helt lyrisk över den böcklingen, som de inte hittade något att anmärka på.
Gävleborg var ett av de län som hade flest tävlande företag och också ett som fick flest medaljer, sammanlagt 22 stycken och fyra utmärkelser för best in class.
Lotta tog medalj för nittonde året i rad
Ett Gävleborgsföretag som tog medaljer för nittonde året i rad är Lotta-Boden i Loos. Lotta Persson, som driver Lotta-Boden, brukar varje år beställa en tårta med en speciell marsipanplakett som hon sedan ställer ut i ett särskilt skåp. Och det lär nog bli tårta även i år eftersom hon tog sammanlagt fyra medaljer, tre silver och ett brons.
Här hittar du resultatlistan från Nordic Artisan Food Awards, 2022.