Päroncider ny klass i SM i hantverkscider

Anmäl dina produkter senast den 25 oktober 2022.

För sjätte året i rad arrangeras detta evenemang med gyllene, bubblande dryck från svenska äpplen. Ny tävlingsklass för i år är hantverkscider gjord på päron.
– Vi ser fram emot ett hundratal olika tävlingsbidrag från både aspiranter och yrkesmässiga cidermakare, säger Anna Andrys, ordförande i ideella föreningen Svenska Ciderfrämjandet.

Tillsammans med Spritmuseum och Riktig Cider arrangerar föreningen svenska mästerskap i hantverkscider sedan år 2017. Tävlingsbidragen kommer från Österlen i söder till Umeå i norr, från Gotland i öster till Orust i väster.

Cidrarna delas in i klasser från snustorra till söt iscider samt smaksatta cidrar. Gemensamt är att alla bidrag ska bestå av endast frukter eller bär. Tillsatser som socker, vatten eller aromer är inte tillåtna. Årets nyhet är en klass för päroncider.

– Nu är tiden mogen för en egen klass för cider gjord på päron, förklarar Anna Andrys. Tidigare har de bedömts ihop med äpplecidern. Förra året belönades en päroncider silvermedalj.

Juryns huvuddomare, sommelieren Hanna Tunberg, lyfter fram den höga kvaliteten på de inlämnade bidragen.
– Hantverkscidern visar på tydlig svensk terroir, med äppliga aromer och en frisk syra.

Övriga domare i juryn är Nadja Karlsson, dryckesexpert vid Spritmuseum, Elke Jung, sommelier och skribent samt Alf Tumble, sommelier och skribent.

Anmälan för båda aspiranter och yrkesmässiga cidermakare görs fram till 25 oktober på www.ciderframjandet.se/sm-i-hantverkscider/. Inlämning av bidragen 25-30 oktober på Spritmuseum, Djurgårdsstrand 9, 115 21 Stockholm. Prisceremonin sker i Malmö lördag den 19 november.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB