Stor vinst att livsmedelsinspektörer går kurs

Under vårens kurs i mustning av äpplen på Norrtelje Musteri deltog en livsmedelsinspektör från en av landets kommuner för att få bättre förståelse för inspektion hos mathantverksföretag.

Eldrimner håller huvudsakligen kurser för blivande eller verksamma mathantverkare, men även andra intresserade är välkomna, precis som på kursen i äppelmustning.
– En livsmedelsinspektör var med för att lära sig om branschen och för att få bättre förståelse för de inspektioner som hon gör i sitt jobb hos mathantverksföretag. Hennes arbetsgivare betalade kursen och hon bidrog mycket till den genom att ge inspektörens perspektiv på olika saker, säger Katarina Holmberg som driver Norrtelje Musteri och som var kursledare på kursen.

Thinh Vo jobbar som livsmedelsinspektör i Leksands kommun och rekommenderar fler av sina kollegor att gå kurs hos Eldrimner.
– De senaste åren har det exempelvis blivit fler och fler företag som håller på mustning och därför ville jag fortbilda mig. När man är inspektör behöver man även kunna tillverkningsprocessen, säger Thinh.
För henne var det dels värdefullt att lära sig mer om processen, men också att få ett nätverk, träffa företagare och lära sig mer om deras utmaningar.
– Jag tror att om vi jobbar tillsammans, företagare och inspektörer, kan vi göra produkterna säkrare, säger Thinh.

Eldrimner har vid vissa tillfällen ordnat kurser specifikt för inspektörer, men ser ett stort mervärde i att en inspektör var med på en kurs för aktiva eller blivande mathantverkare, som alla har sina utmaningar kopplat mot livsmedelskontrollen. – Detta kan ge ömsesidig inblick i förutsättningar och ökad förståelse för varandras situationer, säger Katarina Holmberg.

Eldrimner välkomnar fler livsmedelsinspektörer till olika kurser.
– Tanken är såklart inte att vi ska fylla våra kurser med inspektörer i stället för mathantverkare, men att det då och då deltar en intresserad inspektör som vill lära sig mer tror jag kan ge ringar på vattnet och skapa bättre kontakter, säger Catrin Heikefelt som jobbar som branschansvarig för bär-, frukt- och grönsaksförädling på Eldrimner.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB