Eva samlar mathantverkare på Island

I fräscha och välutrustade lokaler strax utanför Reykjavik tillverkar ett trettiotal mathantverksföretag sina produkter. Här görs allt från korv till senap och godis, tack vare den engagerade entreprenören Eva Michelsen som själv tillverkar godis och bröllopstårtor – när hon hinner.

Det stora gemensamma produktionsköket med alla tillstånd som behövs för att tillverka livsmedel har fått namnet Eldstæðið och ligger i Kópavogur i Reykjaviks storstadsområde. I de nyrenoverade lokalerna finns både utrymme och all utrustning en mathantverkare kan tänka sig. Dessutom finns möjlighet att hyra lager, kylrum, kontor och möteslokaler. Mellan 30 och 40 olika små producenter tillverkar sina produkter här. Eldstæðið betyder eldstad och det är Eva Michaelsen som driver företaget. Hon startade verksamheten hösten 2020 och jobbar även som konditor.
– Jag är dotter till en bagare och han är i sin tur är son till en bagare. Min släkt drev bageri i 25 år, berättar hon.
Efter skolan valde Eva dock att jobba med annat, men efter ett tag började hon tillverka godis och konditorivaror. Hon hyrde in sig i en produktionslokal, men var inte riktigt nöjd med hur det fungerade så hon fortsatte med andra jobb fram till 2017 då hon sa upp sig och blev som enda islänning av 100 européer antagen till den amerikanska satsningen Young Transatlantic Innovative Leadership Initiative. 
– Genom detta fick jag möta matcelebriteter i Washington DC. Jag såg deras delade kök, där flera företag samsades och jag blev otroligt inspirerad. Jag tror stjärnorna syntes i mina ögon!
Tillbaka på Island tog Eva ett nytt jobb, men hon började också leta lokaler. I mars 2020 hittade hon lokalen i Kópavogur som passade hennes idéer perfekt. 
– Jag behövde ett produktionskök, men inte på heltid och framför allt ville jag inte ta hela kostnaderna på egen hand. 
Under sommaren 2020 renoverades och inreddes lokalen och verksamheten startade i början av september. Det är Eva och hennes make som har investerat både pengarna och tiden i lokalen. Hennes pappa hjälpte också till och även svärmor som arbetar med forskning inom livsmedelsbranschen var viktig för Eva.
– När hjulen väl började snurra gick det väldigt fort. Jag hade fått kontakt med ungefär 20 producenter via Facebook som fått anmäla intresse av att hyra lokaler.

De producenter som använder Eldstæðið som produktionslokal bokar tid och betalar enligt avtal. Tre företag får plats samtidigt.
Det första företag som flyttade in i lokalerna var SVAVA sinnep, som drivs av Svava Hrönn Guðmundsdóttir, som har bott och jobbat sju år i Sverige.
– Jag hade tillverkat senap till familj och vänner i över 20 år och när jag pensionerade mig från apotekarjobbet ville jag utöka produktionen, berättar Svava.
Hon startade sitt företag 2014 och hyrde in sig i en annan lokal i Reykjavik, men de kunde inte erbjuda henne några lagermöjligheter och därför blev Evas satsning på Eldstæðið perfekt för Svava. Dessutom blev den billigare. Senapsfrön odlas dock inte på Island, så de hon använder köper hon från Petersborgs gård i Skåne. 
– Island har inte samma senapstradition som Sverige har. Min mission är att lära islänningarna att äta god senap och det tyckte den tidigare svenske ambassadören på Island, Håkan Juholt, var väldigt bra, säger Svava och ler.

Svavas senap säljs över hela Island, både på Farmers Market och hos Hagkaup som är en av de stora matkedjorna på Island. Hon bor i närheten av lokalerna och kan gå dit på 10 minuter. 
– Det är fantastiskt med alla maskiner och all utrustning som finns här. Dessutom är det ofta ensamt att vara företagare. På Eldstæðið har jag fått kollegor.

En av Svavas kollegor är kocken Samuel Watson. Han och hans fästmö tillverkar korv under namnet Sæhrímnir Sausages. Deras affärsidé är att erbjuda hantverksmässig korv med isländska råvaror med inspiration från andra länder. De startade sitt företag i Eldstæðiðs lokaler. 
– Vi använder isländskt lamm, isländskt havssalt, isländska örter och kryddor i våra korvar, berättar Samuel.
Deras företag samarbetar också med ett annat av företagen som hyr in sig i Eldstæðið. De gör tempeh och med den som ingrediens gör Sæhrímnir Sausages även en vegansk korv. Den närheten till andra är en av de största fördelarna med Eldstæðið, enligt Samuel.
– Att kunna hyra in sig i lokaler som på Eldstæðið när man startar som en liten producent är ovärderligt. Det var aldrig aktuellt för oss att kunna skaffa egen lokal. Ju mer det växer, desto mer utrustning köps in.

Kandís är ett annat företag som har sin produktion i Eldstæðiðs produktionskök. Det är ett företag som tillverkar karameller utan tillsatser och som endast använder isländska kryddor och bär. Bland smakerna på deras godis finns bland annat rabarber, björk och äpple, kvanne, svarta vinbär, timjan och blåbär. Kandís drivs av kockarna Wiola Tarasek och Helga Haraldsdóttir som båda hyllar Eva och Eldstæðið.
 – Utan henne hade vi inte kunnat starta vårt företag. Hennes engagemang är helt otroligt. Vi har väldigt mycket hjälp av henne.

Utöver att hyra ut lokaler kan företag anlita Eva för bokföring, projektledning och företagsrådgivning. Av henne går det också få hjälp med affärsutveckling och med kontakter med återförsäljare. Skulle företagarna behöva hjälp med att köpa en isländsk nationaldräkt kan Eva hjälpa till med det också.
– Jag gillar att ha många järn i elden, säger hon och skrattar.
Innan ett företag får flytta in och börja producera i Evas produktionskök behöver de gå den kurs i livsmedelssäkerhet, som hon håller. Därefter kan företagen få hjälp att skaffa de tillstånd som behövs för att tillverka livsmedel. Producenterna som hyr behöver följa reglerna för städning och larm till punkt och pricka. Annars blir det böter. 
– För mig är det viktigt att växa långsamt och att noga välja vilka producenter jag hyr ut till. Det här är min passion, producenterna har blivit mina vänner och vi behöver vara som en lycklig familj, säger Eva.
Hon berättar stolt att två av producenterna som startade sin verksamhet i hennes lokaler nu har växt så mycket att de flyttat ut till egna lokaler, med flera anställda.
– Jag tror verkligen på den här idén, att små företag delar kostnader och utmaningar och hjälper och stöttar varandra, säger Eva.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB