Osten Sörmlands Ädel skyddas av EU

I mitten av mars fick osten Sörmlands Ädel så kallad skyddad geografisk beteckning. Den blev den 16 i raden av svenska produkter som skyddas av EU.

Sörmlands Ädel blev den 16 i raden av svenska produkter som skyddas av EU. Sörmlands Matkluster stod bakom ansökan.
– Det har tagit närmare fem år att få osten godkänd och vi har haft ovärderlig hjälp av Odd Nygard och Sven-Erik Larsson som har jobbat på uppdrag av Jordbruksverket, men vi har också lagt mycket tid själva på att fylla i blanketter och göra kompletteringar, säger Kerstin Jürss, Jürss mejeri

Sörmlands Ädel är en av deras absoluta storsäljare. Den beskrivs som en krämig blåmögelost med stor och fyllig smak. Mjukare än roquefort men fastare än gorgonzola. Sörmlands Ädel har tidigare fått en rad med utmärkelser och priser.
– Det är en ost vi är väldigt stolta över, säger Kerstin Jürss.

Att en produkt fått skyddad geografisk beteckning innebär att produkten måste tillverkas enligt vissa bestämmelser. För Sörmlands ädel innebär detta att all verksamhet från bete, mjölkproduktion, ystning och lagring måste ske inom Sörmland.
– Det gläder mig att Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad geografisk beteckning. Genom skyddade beteckningar är det produkten och ursprunget som uppmärksammas och genom att öka intresset för ursprung och kvalitet kommer vi på sikt även att öka intresset för svensk livsmedelsproduktion, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Producenter av livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat av EU, antingen som Skyddad ursprungsbeteckning (SUB), eller som Skyddad geografisk beteckning (SGB). Det är en kvalitetsstämpel som gynnar den lokala livsmedelsproduktionen och som har potential att även stärka besöksnäringen i regionen. Fler svenska produkter väntas också få skyddade beteckningar vilket bidrar till att lyfta svenskt ursprung och kvalitet och därmed stärka svensk livsmedelsproduktion. 

Vill du själv smaka Sörmlands Ädel kan du göra det här: https://webshop.jurssmejeri.se/bestall-ost/.

Foto: Johan Carlson.

Svenska produkter med skyddad beteckning: Sörmlands Ädel, Kalix löjrom, Upplandskubb, Bruna bönor från Öland, Sveciaost, Hånnlamb, Skånsk spettekaka, Värmländskt skrädmjöl, Vänerlöjrom, Wrångebäcksost, Äkta Gränna Polkagrisar, Falukorv och Hushållsost är de tolv svenska produkter som hittills har registrerats i EU som skyddad beteckning. De drycker som är godkända är Svensk Vodka, Svensk Punsch och Svensk Akvavit.

 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB