Ny forskning för att främja hållbar gastronomi

Magnus Westling som driver Hjulsjö 103 har också forskat kring hållbar gastronomi.

Tillsammans med sin hustru Märta Westling driver Magnus bageriet, cideriet och kafferosteriet Hjulsjö 103 i Bergslagen med tillhörande kafé och ettrumshotell. Parallellt med verksamheten har Magnus även skrivit en avhandling vid Örebro universitet. Magnus beskriver själv avhandlingen som resultatet av en ambition att undersöka, bättre förstå och bidra med ny kunskap om råvaror som bidrar till mer hållbara råvaruval inom gastronomin. I avhandlingen kartläggs olika råvaror utifrån deras variation och kulinariska funktion för att restauranger, mathantvekare och livsmedelsindustri ska få upp ögonen för att det finns så mycket mer än det som de vanligtvis arbetar med.
– Avhandlingens huvudsakliga bidrag är att visa på möjliga vägar till ett hållbart livsmedelssystem som samtidigt främjar en gastronomisk utveckling; vägar som binder samman det kockar och mathantverkare kan laga med de råvaror en odlad mångfald kan ge, skriver Magnus i inledningen.
I avhandlingen kan man bland annat läsa om att den sensoriska variationen i ärtor beror på sort och inte odlingsplats och om hur kockar och mathantverkare kan förfina en råvaras sensoriska kvaliteter.  Hela avhandlingen kan läsas via denna länk: Sensory qualities and culinary utility of produce – a path towards sustainable gastronomy (diva-portal.org)

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB