Charkbibeln, Jon Randow
Den prisbelönte kocken och hantverkscharkuteristen Jon Randow som både är utbildad på Eldrimner och klassiskt skolad kock har skrivit en handbok för den som vill göra hantverksmässiga charkuterier, allt från färska korvar och smörgåsmat till hela lufttorkade skinkor. I Jon Randows Charkbibel kan du lära dig hur du väljer rätt kött och sedan smaksätter och förädlar råvaran genom traditionella tekniker som insaltning, mjölksyrning, konservering, kall- och varmrökning och lufttorkning. Bland bokens cirka 130 recept hittar du charkklassiker från framför allt de svenska och europeiska charktraditionerna och mängder av ikoniska tyska, italienska och spanska korvar.
Charkbibeln lär oss hur vi kan ta hand om alla delar på djuren och skapar en medvetenhet om vikten av bra djurhållning. Bokens teknikdel går igenom steg-för-steg hur du fyller perfekta korvar, knyter länkar och binder upp helt kött för lufttorkning och du får också matiga beskrivningar av bakgrunden till många av våra charkfavoriter.
Vildplockat kokboken, Lena Flaten och Niki Sjölund
För den som vill laga mat med vilda växter bjuder kocken och Eldrimnerambassadören Lena Flaten och svampexperten Niki Sjölund på sina bästa recept i boken Vildplockat kokboken. Rallarros, kirskål, spansk körvel och maskros – det är bara några av de vilda växter som är utmärkta att använda i matlagning.
Utifrån ett 50-tal vilda växter och svampar delar Niki Sjölund och Lena Flaten med sig av drygt 100 recept med smaker och råvaror från skog, fjäll och ängsmark. Du får tips om hur du tar hand om det du plockat genom konserveringsmetoder som att torka, lägga in, jäsa och syra – samtidigt som du lär dig att bygga upp ditt eget skafferi. Till varje växt hittar du också information om bland annat växtplats och skördetid. I boken finns recept på rätter som svamppesto med vitkål, tartar med rostad björkbladsmajonnäs, toast med sillkremla, hjortronsoppa med älgörtskräm och karameller med smak av kvanne.
Författarna vill inspirera till att vi ger oss ut i naturen och hittar de ätbara växter som ofta står där mitt framför ögonen på oss. Ett no waste-tänk genomsyrar hela boken – det mesta går att ta vara på!
Den nya ölkulturen, Sanna Lindberg
I boken Den nya ölkulturen tecknar journalisten Sanna Lindberg ölutvecklingen i Sverige. Under 2000-talet har hundratals hantverksbryggerier etablerats, det talas om en folkrörelse och internationellt ses Sverige som ett av de stora nya ölländerna, men vägen hit har varit krokig.
Sanna Lindberg tar avstamp i historien och landar på den glödheta svenska dryckesscenen. Hon beskriver en experimentlusta utan motstycke, bryggeriet som den nya mötesplatsen, berättar om ipans intåg, utmaningarna med att brygga helt och hållet inhemskt och hur man bäst parar öl och mat. Hon möter också möter de som leder utvecklingen, människorna som står bakom de mest omsusade kranarna.
Det levande: Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan, Ann-Helen Meyer von Bremen, Gunnar Rundgren
Naturen är besvärlig. Nästan alla vill skydda den, men vad är det vi vill skydda? I boken Det levande vänder och vrider Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren på frågan om vad naturen egentligen är.
Utforskandet leder läsaren från knarkkungen Pablo Escobars flodhästar till sportfiske i Vänern, från världens största superorganism, det mänskliga samhället, till markens ljusskygga kommunikationsvägar, ofta via författarnas egen plats i naturen: den lilla uppländska gården Sunnansjö vid vägens slut. De berättar om sitt dagliga arbete att odla, sköta sina kor och omvandla lövskog – som väcker frågor om vilken art och vilken natur som ska gynnas och varför. De ställer sig också frågan om vi bara kan rädda naturen genom att utrota oss själva och vad är i så fall meningen med det.