Kungaparet bjöds på mathantverk

Under 2023 firar H.M. Konungen 50 år på tronen och dessutom är det 500 år sedan Gustaf Vasa valdes till Sveriges konung. Med anledning av detta besöker kungaparet alla län i Sverige under året. När det var Jämtlands tur, i början av april, serverades kungaparet mathantverk till lunch tillagat av bland andra Eldrimners medarbetare

Besöket i Östersund innehöll både besök på museum, underhållning på Stortorget och kortege på stadens gator. Lunchen serverades på landshövding Marita Ljungs Residens i centrala Östersund och bestod av delar av länets två landskapsrätter som bland andra Eldrimners ambassadör kocken Lena Flaten och Arvid Lorentzon, som arbetar på Eldrimner varit med och tagit fram. De båda fick presentera lunchmenyn för kungaparet och de andra lunchgästerna.
– Det var en väldigt rolig upplevelse att få laga mat till kungen och allt flöt på väldigt bra. Extra roligt var det att vi fick möjlighet att presentera maten och vilka mathantverksprodukter vi använt så att gästerna verkligen fick en inblick i hur vi tänkt i skapandeprocessen, säger Arvid Lorentzon.

Målet har varit att landskapsrätterna ska vara enkla att laga och de ska vara okomplicerade och komma från Härjedalen och Jämtland.
– De baseras på lokala traditioner och ska kunna rökas, konserveras, gravas, läggas in och saltas, säger Lena Flaten.
Kött, rotfrukter och fisk, är exempel på ingredienser, men även det vilda finns med som bär, svamp och växter.

Den kungliga lunchen byggde på delar av landskapsrätterna och bestod av blåbärsgravad renytterfilé med friterad surdeg, lingonpicklad gulkremla samt buljong. Säsongens växter i älgrullad, potatiskaka med jämtländsk vit källarlagrad getost, bakade rotfrukter, syltade rönnbär och syrliga vinbär. Till efterrätt serverades friterade kornmunkar med bakad sötost och granskottsmarinerade lingon.  Vallgårdens lingonnektar och kråkbärsnektar från Jämtlands Vingård var dryckerna som serverades.
– Allt flöt på väldigt bra i köket, säger Ida Lundström på Eldrimner som vid flera tillfällen har varit med och jobbat i köket när de nya landskapsrätterna ska serveras.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB